- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Uleiul produs în România este mai scump decât cel fabricat în Ucraina. În comparație, prețurile de la raft sunt cu până la 125% mai mari

20 Apr, 20:58 • Lupu Alexandra
Uleiul din Ucraina este mai ieftin decât cel produs în România! Iată care sunt diferențele de preț de la raft.
Uleiul produs în România este mai scump decât cel fabricat în Ucraina. În comparație, prețurile de la raft sunt cu până la 125% mai mari

Uleiul produs în România este mai scump decât cel din Ucraina, relatează zf.ro. Ultimele informații arată că diferențele de preț sunt unele semnificative: concret, costul este cu 125% mai mare dacă este fabricat de statul român.

Prețul uleiului de la raft

De curând, brandul de ulei de floarea-soarelui „Cu Gust” și-a găsit loc pe rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor din România. Produsul este fabricat în Ucraina și se regăsește la 7.8 lei la 5 litri, într-un magazin de pe Mihai Bravu, din Capitală. La fel de bine, produsul valora între 8 și 9 lei în Lidl înainte de sărbători.

În paralel, Unisol este cu 40% mai scump: concret, produsul liderului din piață din România costă 10.98 lei/litru. În același timp, prețurile pentru Spornic sunt cu 125% mai mari, referindu-ne la alimentul fabricat de compania cu capital românesc Prutul.

Vezi și: Scumpiri majore în România. Indicele prețurilor de consum este de 100,98%, comparativ cu anul trecut

România nu întâmpină dificultăți, atunci când vorbim despre satisfacerea consumului intern. Statul român este cel mai mare producător de floarea-soarelui de la nivel european, iar cel mai exportat produs este uleiul. Cu toate acestea, având în vedere inflația crescută de 13.4% și creșterea prețurilor cu 30% pentru acest produs, depășind 10 lei/litru, românii se gândesc de două ori înainte să cumpere.

Ulei
Ulei

Pentru a depăși presiunea financiară, românii renunță de cele mai multe ori la produsele de bază din coșul de cumpărături sau ajung să reducă considerabil cantitatea de care ar avea nevoie în mod normal. În ultima vreme, uleiul de floarea-soarelui este produsul care s-a scumpit enorm, tocmai de aceea, persoanele fac apel la diferite trucuri pentru a-l înlocui cât mai ieftin cu putință.

Așa cum am relatat într-o știre anterioară, ultimele date publicate de INS arată că românii caută în fiecare zi metode prin care să înlocuiască uleiul de gătit, care s-a scumpit cu 30% față de anul trecut. O celebră bucătărească are soluția: untura de porc. Gina Bradea afirmă că inclusiv untura de rață sau gâscă pot înlocui fără probleme produsul de bază din bucătărie, precum și uleiul de rapiță sau palmier. În ceea ce privește untura de porc, celebra bucătăreasă precizează că prețul nu este deloc unul piperat: 500 grame costă doar 10 lei.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Statele europene iau măsuri pentru a le oferi consumatorilor alimente la prețuri reduse. În tot acest timp, scumpirile continuă să apară în România