- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ULTIMĂ ORĂ! Nicolae Ciucă anunță modificări în compensarea prețurilor la energie

10 May, 19:18 • Constantin Cristina
Premierul Nicolae Ciucă anunță 4 schimbări introduse de Guvern în compensarea prețurilor la energie. Iată noile modificări.
ULTIMĂ ORĂ! Nicolae Ciucă anunță modificări în compensarea prețurilor la energie

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care modifică condițiile pentru sprijinul financiar acordat la compensarea prețului la energie, a informat stiripesurse.ro.

Vezi și: Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile

ULTIMĂ ORĂ! Nicolae Ciucă anunță modificări în compensarea prețurilor la energie

1. Una dintre modificările aduse OUG nr. 166/2022 vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, măsura o să vizeze și pe butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.2. Documentele justificative prin care se face dovada datoriilor față de furnizorii de energie pot să cuprindă datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Mai mult, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

Nicolae Ciucă, modificări preț energie
Nicolae Ciucă, modificări preț energie

3. Totodată, se introducere prevederea privind anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului.

4. Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Cu alte cuvinte, plățile se vor sista automat, însă banii deja plătiți de beneficiarul cardului vor fi suportați de la bugetul de stat iar acesta nu va fi nevoit să îi returneze.

„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.

Alte articole: Românii pot pierde ajutorul oferit prin cardurile de energie, dacă nu respectă o condiție importantă! Ce se întâmplă cu banii care au fost deja cheltuiți