- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unul dintre cele mai cumpărate medicamente de români ar putea fi scos din farmacii. Ar conține o substanță care poate fi mortală

24 Feb, 16:47 • Claudia Simion
Unele dintre cele mai cumpărate medicamente din farmacii ar putea fi retrase de pe rafturi sau ar putea fi eliberate doar cu rețetă. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a deschis o anchetă după ce a primit o notificare din partea autorităților din Marea Britanie referitoare la intenția de a restricționa accesul la produsele respective.
Unul dintre cele mai cumpărate medicamente de români ar putea fi scos din farmacii. Ar conține o substanță care poate fi mortală

Printre medicamentele care i-au îngrijorat pe specialiștii în sănătate din Marea Britanie se numără Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse. Problemele au apărut din cauza substanței de bază, pseudoefedrina.

În momentul de față, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie „analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei.

Citește și Mai multe medicamente ieftine riscă să dispară din piaţă. Comisia Europeană cere majorarea taxei clawback

Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

Unele dintre cele mai cumpărate medicamente ar putea fi retrase

Nurofen și Sudafed ar putea fi retrase din farmacii din cauză că s-au descoperit niște legături cu tulburări cerebrale rare. Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) analizează dovezile pentru a decide dacă e necesar ca regulile de vânzare a medicamentelor să fie schimbate.

Citește și Situație istorică pe piața medicamentelor. Ne luăm adio de la aproape 150 de tratamente

Raportele privind pacienții care au suferit de două ori afecțiuni grave i-au speriat pe experții în sănătate. Acestea sunt asociate cu medicamentele care conțin pseudoefedrină. Afecțiunile pot să provoace accidente vasculare cerebrale.

EMA urmează să stabilească „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

Tags: