- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează să-ți cumperi un apartament? Iată ce recomandări au românii care au trecut prin coșmarul achiziției unei locuințe

17 Jun, 12:52 • Lupu Alexandra
Sfaturile românilor după calvarul achiziției unui apartament. Iată ce este bine de știut dacă ai de gând să-ți cumperi o locuință.
Urmează să-ți cumperi un apartament? Iată ce recomandări au românii care au trecut prin coșmarul achiziției unei locuințe

Românii trebuie să ia toate măsurile de precauție înainte de a-și cumpăra un apartament, tocmai pentru a evita înșelătoriile. Tema de discuție a fost lansată pe platforma Reddit, acolo unde un român a vrut să afle de la cei care au trecut prin coșmarul achiziției unei locuințe ce este bine de știut, informează ziare.com.

Ce este de știut înainte de a-ți cumpăra un apartament

Un utilizator al platformei Reddit a dat startul unei teme de discuții: ce este bine de știut înainte de a-ți cumpăra un apartament. Românul a vrut să învețe din experiența celor care au trecut deja prin calvarul achiziției unei locuințe.

Te-ar putea interesa și: Oraşul din România în care poți cumpăra o garsonieră cu doar 5.000 de euro. Este mobilată şi utilată complet GALERIE FOTO

„Cei care ați trecut prin corvoadă achiziției unei locuințe, ce sfaturi puteți da celor care sunt la început de drum? Pentru cei care nu ați avut o mătușa Tamara sau un tată ho…politician, și a trebuit să va achiziționați prin forțe proprii o locuința, vreau să vă întreb:

  • prin ce ați trecut
  • care au fost detaliile locuinței după care ați evaluat că prețul este onest
  • ce sfaturi ați da unuia care vrea și el o locuința
  • ce greșeli ați făcut și cum le-ați evita acum?
  • v-ați orientat spre alte orașe pentru că aveau prețuri mai mici?
  • în ce oraș ați cumpărat”, este postarea românului.

Mulți dintre cei care au cumpărat în ultimii ani locuințe și-au relatat experiențele și concluziile în secțiunea de comentarii. Cele mai multe persoane i-au spus autorului postării că trebuie să fie atent la înșelătorii. Mai mult decât atât, un român a fost generos și a dezvăluit prin ce metodă a scăpat el de „țepe”.

„Nu faci nimic la notarul propus de vânzător, tu ești interesat să nu îți iei țeapă, tu cumperi produsul, tu alegi notarul”

„Da, eu am făcut cu notarul de la dezvoltator și am luat țeapă.

Blocul era prea aproape de limita terenului, au spart parcela după ce au construit. Am luat din faza de construcție, la un an după ce ne-am mutat ne-au anunțat că au schimbat proiectul și ne trag un turn în fața noastră la vreo 25m”

„Plus e dubios când dezvoltatorul vrea să lucreze cu un anumit notar. Eu m-aș feri de cazurile astea”

„Am făcut cu notarul propus de dezvoltator și n-am avut nici un fel de problemă”

Apartament
Apartament

„Nu prea îmi imaginez ce diferență ar putea face notarul, că doar nu merge la fața locului să inspecteze dacă e conformă construcția. Nici nu cred că are obligația să îți spună dacă e o clauză în contract care te dezavantajează atât timp cât e legală”

„listafirme.ro și portal.just.ro pentru verificat cu cine ai de-a face dacă e un dezvoltator (câteodată trebuie să sapi ceva). Site-urile primăriilor din București pun la dispoziție (uneori nu e ușor de găsit) liste cu autorizații de construcție emise și în numele cui.

Cauți adresa imobilului acolo, iei firma sau numele persoanei către care a fost emisă, cauți litigii. De știut că atunci când cumperi o locuință într-un imobil cu litigii te faci parte la acel litigiu, unii dezvoltatori vor să vândă tot repede și se extrag în parte prin metoda asta din litigii, despăgubirile pot să ajungă să le plătească noii proprietari.

Am evitat 3 mari țepe prin metoda asta.

Orice reticență a vânzătorului de a îți arăta documente (autorizație de construcție, copii după facturi la utilități, copii după acte de proprietate, etc.) e un mare semnal de alarmă – fugi. Citește cu atenție autorizațiile de construcție, se poate întâmpla să fii interesat de ceva la etajele superioare pentru priveliște, uneori acolo sunt garsoniere etc, multe autorizații sunt modificate pentru a permite adăugarea a unul sau două etaje suplimentare față de proiectul original însă fără suplimentarea neapărat a capacității coloanelor de apă/gaze și ajungi să ai probleme cu încălzirea pe care nu le-ai bănui neapărat”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Citește și despre următorul subiect: Cum arată garsoniera de lângă București care costă doar 25.000 de euro. Motivul neașteptat pentru se vinde la un preț atât de redus