- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vârsta de pensionare 2024. Ministrul Muncii, anunț important pentru români

30 Nov, 10:06 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii, anunț important pentru români cu privire la vârsta de pensionare. Anunțul vine după ce Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor.
Vârsta de pensionare 2024. Ministrul Muncii, anunț important pentru români

Vârsta de pensionare a devenit o problemă serioasă în noua lege a pensiilor. Și asta deoarece acestă vârstă ar putea majorată la peste 65 de ani, odată cu creșterea speranței de viață.

Simona Bucura Oprescu vorbește despre vârsta de pensionare în 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a explicat cum se va schimba, de fapt, vârsta de pensionare și în ce situații. Conform ministrului Muncii, legea ”se adresează nu doar pensionarilor pe care-i avem în plată, care au construit România, așa cum o știm noi astăzi, dar și românilor care sunt angajați acum și care, prin noua lege, trebuie să știe că vor beneficia de puncte de stabilitate în plus, ceea ce, pentru o vechime mai mare de 25 de ani îi va duce la o pensie mai bună”.

Cât despre vârsta de pensionare, având în vedere că este condiţionată de creşterea speranţei de viaţă, Simona Bucura Oprescu a afirmat:

Te mai poate interesa și: Pensii decembrie 2023. Când primesc românii banii pentru sărbători

”Vârsta de pensionare este stabilă, fiindcă mecanismul cu care am venit este o garanție a faptului că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar, nu va crește ad-hoc, nu este în pixul unui ministru, al unui Guvern. Creșterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranța de viață nu crește o lună, vom rămâne la aceeași vârstă de pensionare”.

Speranța de viață în România este, la bărbați, 70,4 ani bărbați, iar la femei 78 de ani. ”Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică”, a mai afirmat ministrul Muncii.

”Chiar dacă creșterea vârstei de pensionare pentru femei ne-a fost impusa de PNRR, am încercat să o adaptam la specificul românesc. Anume faptul că perioada de creștere copil este vechime, iar pentru fiecare copil se scade vârsta de pensionare cu 6 luni”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Conform informațiilor oferite de Ministrului Muncii, românii care au făcut parte, pe vechea lege, din grupele speciale de muncă, nu vor pierde bani la pensie.

„Legea dispune pentru viitor. Este important ca românii să știe că am păstrat grupele de munca.

Apoi, pentru categoriile de munca unde angajatorii au plătit la BASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi.

Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Vezi și: Șeful Casei de Pensii confirmă oficial că pensiile vor întârzia în decembrie. Daniel Baciu: „Colegii mei sunt responsabili”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult