- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune! Încă un ajutor vine din partea Comisiei Europene pentru cetățenii din cinci țări ale UE

26 Jun, 19:37 • Constantin Cristina
Ajutor de 100 de milioane de euro pentru cetățenii din cinci țări ale Uniunii Europene. Sprijinul vine din partea Comisiei Europene.
Vești bune! Încă un ajutor vine din partea Comisiei Europene pentru cetățenii din cinci țări ale UE

Vești bune! Comisia Europeană oferă un ajutor de 100 de milioane de euro pentru cetățenii domiciliați în cinci țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, a transmis Agerpres.

Sprijinul a fost propus la mijlocul lunii aprilie, destinat fermierilor din cinci țări, mai exact, Ungaria, Bulgaria, România, Slovacia, care sunt afectați de importul de cereale ucrainene.

Citește și: Veste bună pentru crescătorii de animale: se dau bani de la stat! Ce sume se dau și care sunt condițiile pentru accesarea ajutorului financiar

Mai exact, Bruxelles va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei şi 5,24 milioane Slovaciei, a precizat executivul Uniunii Europene într-un comunicat.

Vești bune! Încă un ajutor vine din partea Comisiei Europene pentru cetățenii din cinci țări ale UE

De asemenea, Comisia a decis să prelungească până la 15 septembrie măsurile lor restrictive destinate să blocheze pe teritoriul lor comercializarea grâului, porumbului, rapiței și floarea soarelui din Ucraina, cu condiția să nu împiedice tranzitarea acestor cereale către alte țări.

Ajutor de stat pentru companii
Ajutor de stat pentru companii

Pentru ca acești cetățeni să poată beneficia de ajutorul de 100 de milioane de euro, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a promis la mijlocul lunii iunie să activeze pentru celelalte 22 de state membre restul rezervei pentru criză agricolă a UE, a cărei valoare totală a fost revizuită la 530 de milioane de euro, comparativ cu 450 de milioane anterior.

Mai mult, crescătorii de animale vor putea primi bani de la stat. Schema de ajutor are scopul de a acoperi costurile aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, dar și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al efectivului de animale.

Suma totală pentru schema de ajutor pentru perioada 2023 – 2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Valoarea ajutorului, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice este de maxim 60 de lei pentru taurine, bubaline și ecvine, 35 de lei pentru ovine și caprine și 100 de lei pentru porcine.

Alte articole: Românii pot beneficia de 3.000 de lei, dacă îndeplinesc aceste condiții! Noul ajutor financiar va opri criza energetică