- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru angajați! A apărut un nou tip de concediu în România. Cine sunt beneficiarii

30 Nov, 11:09 • Cornel Ghimeșan
A apărut nu nou tip de concediu în România. O anumită categorie de angajați vor beneficia de un nou tip de concediu pe lângă cel de odihnă și medical, potrivit unei norme introduse recent în Codul Muncii.
Vești bune pentru angajați! A apărut un nou tip de concediu în România. Cine sunt beneficiarii

Vești bune pentru angajați! Un nou tip de concediu a apărut în România. Angajații trebuie să știe acum că există un nou tip de concediu, iar el e valabil pentru cei care locuiesc în aceeași casă cu persoane ce necesită îngrijiri speciale sau asistență, din cauza unor boli grave sau a unor evenimente cu impact puternic, fiind denumit „concediu de îngrijitor”.  Noul tip de concediu a fost introdus recent în Codul Muncii prin Legea 283/2022.

Citește și Taxe mai mari pentru români! Cât va fi impozitul pe clădiri și autoturisme în 2023

Astfel, noua lege îl obligă pe angajator să ofere un concediu de maximum 5 zile în cel mult 30 de zile de la solicitarea angajatului.  Conform legii, angajatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

A apărut un nou tip de concediu în România. De ce documente au nevoie angajații ca să îl obțină:

Angajatul trebuie să dovedească că persoana care are nevoie de îngrijire specială e rudă cu el și tocmai de aceea trebuie să depună câteva documente:

  • actul de identitate
  • certificatul de naștere
  • certificatul de căsătorie.

Mai sunt necesare documentele prin care angajatul face dovada reședinței persoanei căreia îi acordă îngrijire, condiția obligatorie fiind aceea de a coincide cu cea a angajului.

  • actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu sau reședință cu salariatul,
  • actul prin care persoana a fost luată în spațiu,
  • adeverința de la asociația de proprietari/locatari
  • declarația pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire.

Astfel, pentru a dovedi existența problemei medicale grave e nevoie de documentul medical reprezentat ori de biletul de externare din spital, adeverința medicală emisă de medicul curant sau de medicul de familie.

Citește și Când va fi stabilită aderarea României la Schengen. Anunţ oficial de la Comisia Europeană

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult