- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru Bucureșteni! Vehiculele zgomotoase ar putea dispărea de pe străzile din Capitală

09 Mar, 15:49 • Cornel Ghimeșan
Vehiculele zgomotoase ar putea să dispară de pe strazile din Capitală. Un proiect de lege propune interzicerea circulației în afara intervalului 08:00-21:59 pentru vehiculele care produc mai mult de 95 de decibeli.
Vești bune pentru Bucureșteni! Vehiculele zgomotoase ar putea dispărea de pe străzile din Capitală

Ne-am putea lua adio de la vehiculele zgomotoase! Conform studiilor traficul rutier reprezintă cea mai mare sursă de poluare fonică din București. Pentru a veni în ajutorul bucureștenilor, deja exasperați de poluarea fonică, consilier general a pus în discuție acordarea de amenzi pentru motocicletele și mașinile care depășesc un anumit nivel al decibelilor.

Citește și: Bani mai mulți pentru românii care au copii! Guvernul ia în calcul un sprijin financiar de 12.000 de lei lunar

Consilierul USR, Gabriel Rau, a propus un proiect care interzice circulația vehiculelor care produc un zgomot mai mare de 95 de decibeli să fie interzisă în afara intervalului orar 08:00-21:59. Nerespectarea acestei regului ar aduce sancțiuni după cum urmează:

  • În cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 1.500 RON și 2.500 RON;
  • În cazul depășirii nivelului de zgomot de 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 4.000 RON și 5.000 RON.

Potrivit proiectului propus de Gabriel Rau, măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj, de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza unui protocol deja încheiat între Poliția Rutieră și Registrul Auto Român. Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie făcute de către Poliția Rutieră.

Amenzi pentru vehicule zgomotoase

Proiectul de hotărâre a fost deja respins o dată de Consiliul General, cu toate că Bucureștiul este poluat fonic în fiecare noapte de șoferi sau motocicliști care fie își ambalează motoarele peste limită, fie se antrenează în curse ilegale.

Separat de disconfortul creat, expunerea îndelungată la zgomot și poluare fonică poate avea efecte nocive asupra sănătații mentale, dar și a sănătații fizice a cetățenilor. Pe lângă disconfort și deranjarea somnului, zgomotul, cu precădere pe parcursul nopții, poate avea efecte mult mai grave precum: oboseală cronică, boli cardiovasculare, hipoacuzie și insomnie. Brigada Rutieră a înregistrat nenumărate petiții în care sunt sesizate probleme cu privire la poluarea fonică.

Și Primăria Capitalei a propus un proiect similar care propunea scancționarea u vehiculelor care produc poluare fonică.Conform studiilor realizate de Primăria Capitalei, în referatul de aprobare al proiectului, traficul rutier reprezintă cea mai mare sursă de poluare fonică din București. De asemenea, conform proiectului, Poliția Rutieră, alături de Registrul Auto Român se obliga să desfășoare acțiuni de informare, prin care cetățenii să cunoască obligațiile prevăzute de această hotărâre.

Citește și: Românca independentă conduce o afacere de 100 de milioane de euro. Succesul a fost de partea ei. Cum a reușit femeia să cârmuiască singură compania

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult