- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi îi linişteşte pe români în ce priveşte Pilonul 2: „Cetăţeanul nu iese în pierdere”

28 Dec, 23:40 • Russo George
Ministrul Muncii Marius Budăi dă asigurări că sistemul Pilonului 2 de pensii este profitabil, explicând că şi în cazul în care administratorii fondului sunt mai puţin inspiraţi, românii nu pot încasa mai puţin decât au investit.
Marius Budăi îi linişteşte pe români în ce priveşte Pilonul 2: Cetăţeanul nu iese în pierdere

Pilonul 2 a fost introdus în 2007, când toţi salariaţii au fost obligaţi să aleagă unul dintre fondurile de pensii autorizate de statul român, iar ministrul Muncii dă asigurări că acest sistem este profitabil pentru români, care nu ar trebui să se teamă că vor pierde bani.

„Pensiile private nu sunt în atribuţia ministrului Muncii, ministrul Muncii nu are decât atribuţia de a vira către fonduri. Nu avem noi nici atribuţii de supraveghere, nici de calcul de drepturi, nici de plată. Pensiile private sunt facute la propunerea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.) care nu are drept de iniţiativă legislativă şi atunci Ministerul Muncii s-a alăturat acestei iniţiative pentru a rezolva problema.

Avem 25% din salariul brut al fiecărui angajat care merge către pensii, procent repartizat astfel: 3,75% se duc către pilonul 2, iar 21,25% merg către pilonul 1. Cetăţeanului i se calculează pensia la nivelul întregului brut. Cetăţeanul nu a pierdut nimic pentru că statul a preferat să-i calculeze pensia la brutul întreg, cei 25%.

Citeşte şi: Acțiunile Petrom și Romgaz s-a prăbușit la bursă după ce Guvernul a anunţat suprataxarea firmelor de petrol şi gaze. Capitalizarea Petrom a scăzut cu circa 1 mld. lei, la 27,3 miliarde de lei

Noi discutăm aici despre rentabilitate. Este un articol în lege care îi obliga pe acei administratori de fond de pensii să se asigure, astfel incat, indiferent de rezultatul plasamentelor lor, cetăţenii să nu încaseze mai puţin decât au depus. Acei 3,75% vor veni nominal pe cetăţean. Cetăţeanul nu pierde din acel nominal. Dacă nu s-ar face acest virament si toti banii ar fi la stat, am echilibra, într-adevăr, bugetul asigurărilor sociale, dar cetăţeanul ar rămâne doar cu banii ăştia, or, cetăţeanul are ceva în plus din Pilonul 2.

Este exclus ca cetăţeanul să aibă o pensie mai mare din Pilonul 2 decât din Pilonul 1. Dacă din 3,75% din contribuţia ta statul îţi dă pensia întreagă ca şi cum n-am virat nimic de-aici, tu ai ceva suplimentar deja. Dar nu poţi să ai din 3,75% egal cu 25%. De acolo îşi va lua o mică părticică”, a explicat ministrul Budăi la România TV.

Citeşte şi: Adrian Năstase anunță apocalipsa medicală pentru 2023: „Se pare ca reîncep cercetari pentru diverși virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale în masă”