- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii care au credite restante. De acum nu vor mai putea fi hărțuiți de recuperatorii de datorii

29 Feb, 13:53 • Adrian Popovici
Românii care au credite restante și se află în imposibilitatea de a-și achita ratele nu vor mai putea fi expuși hărțuirii din partea companiilor de recuperare care cumpără credite restante și aplică dobânzi exagerate.
Vești bune pentru românii care au credite restante. De acum nu vor mai putea fi hărțuiți de recuperatorii de datorii

Românii care se confruntă cu dificultăți în achitarea ratelor bancare nu vor mai fi expuși hărțuirii din partea companiilor de recuperare care cumpără credite restante și impun dobânzi exorbitante. Această schimbare legislativă le aduce un grad ridicat de protecție și siguranță celor care se confruntă cu dificultăți financiare, oferindu-le un răgaz necesar în gestionarea situației lor financiare, transmite Antena 3 CNN.

După adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, românii nu vor mai fi expuși hărțuirii din partea reprezentanților instituțiilor financiare nebancare, deoarece aceasta reglementează relația dintre cei care achiziționează credite restante și românii care nu mai pot să achite împrumuturile luate.

În trecut, companiile de recuperare credite restante puteau recurge cu relativă ușurință la executarea silită a debitorului și puteau folosi tactici precum hărțuirea, conform plângerilor formulate de unii dintre clienți. Însă acum, acestea se expun riscului de controale și amenzi severe, mai ales în contextul reglementărilor recente privind modul în care pot fi recuperate aceste credite restante.

Vești bune pentru românii cu credite restante. Foto: Freepik
Vești bune pentru românii cu credite restante. Foto: Freepik

Citește și: Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Volumul creditelor în lei, în creștere în ultimele trei luni

Românii cu credite restante, protejați în fața abuzurilor făcute de recuperatori

Cei care administrează creditele achiziționate de la bănci sau alte entități, cunoscuți în rândul românilor sub numele de firme de recuperare, vor fi supuși unor obligații mai riguroase în ceea ce privește interacțiunea cu debitorii. De asemenea, pentru prima dată, aceștia vor trebui să obțină autorizația de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Este vorba despre o directivă europeană pe care România o implementează cu întârziere. Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României, în cursul anului trecut, rata creditelor neperformante – adică acele credite cu întârzieri de plată mai mari de 90 de zile – se apropia de 3% în sistemul bancar al țării. În plus, numărul debitorilor cu restanțe depășea 234.000 în cazul băncilor, iar aproximativ 30.000 în cazul instituțiilor financiare nebancare.

După adoptarea acestei ordonanțe de urgență de către Guvern, românii nu vor mai fi supuși hărțuirii din partea reprezentanților instituțiilor financiare nebancare, deoarece aceasta reglementează relația dintre cei care achiziționează creanțe de la bănci și debitori, oferind un cadru mai clar și echitabil pentru ambele părți implicate.

Citește și: Calcul credite ipotecare 2024. Ce rată trebuie să plătească românii care se împrumută cu 60.000 de euro pentru 30 de ani