- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente pentru acești români. Se oferă zeci de mii de lei de la stat

06 Dec, 17:45 • Bumbeneci Diana
Vești uriașe pentru acești români! Vor primi zeci de mii de lei de la stat.
Vești excelente pentru acești români. Se oferă zeci de mii de lei de la stat

Bani de la stat pentru români. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, a anunțat că se vor acorda noi sume de bani către români.

Statul român anunță un nou sprijin financiar

APIA anunță vestea bună: crescătorii de animale vor primi un ajutor financiar de peste 18,99 milioane lei, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie/trimestrul III al anului 2023.

Poți citi: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Bani de la stat
Bani de la stat

18.990.782 lei de la bugetul de stat

„Suma autorizată la plată este în valoare de 18.990.782 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.”, se precizează în anunţul instituţiei.

Solicitanții ajutorului de stat sunt asociații sau organizații de crescători de animale care prestează serviciile prevăzute la art. 1 alin. (1) și care îndeplinesc următoarele condiții:

a) sunt persoane juridice conform legislației în vigoare;
b) desfășoară activități în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/1.012 al Parlamentului European și al Consiliului și sunt recunoscutei/acreditate/autorizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.dr. G.K. Constantinescu“, denumită în continuare ANZ, pentru activitățile desfășurate;
c) efectuează serviciile prevăzute la secțiunea 1.3.3 pct. 454 lit. a) și b) din Orientările UE;
d) realizează parametrii tehnici ai programului/programelor de ameliorare aprobate pentru care se solicită sprijinul financiar.

Intensitatea ajutorului de stat, conform secțiunii 1.3.3 pct. 455 și 456 din Orientările UE, pentru efectuarea serviciilor prevăzute la art. 1 alin. (1), este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Cheltuielile eligibile pentru acordarea ajutorului de stat în cazul serviciilor prevăzute la alin. (1) lit. a) și la pct. 454 lit. a) din Orientările UE sunt condiționate de realizarea următoarelor activități:

a) colectarea și gestionarea datelor privind animalele, respectiv originea animalului, data nașterii, data inseminării, data ieșirii din efectiv și cauza acesteia, evaluarea animalelor de către expert, actualizarea și prelucrarea datelor necesare pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice;
b) activitățile administrative care au legătură cu înregistrarea datelor relevante privind animalele în registrele genealogice;
c) actualizarea software-urilor pentru gestionarea datelor în registrele genealogice;
d) publicarea informațiilor cu privire la registrele genealogice și a datelor din registrele genealogice;
e) alte activități conexe întocmirii și menținerii registrului genealogic, conform prevederilor secțiunii 1.3.3 – Ajutoare pentru sectorul creșterii animalelor din Orientările UE.

Cheltuielile eligibile pentru acordarea ajutorului de stat în cazul serviciilor prevăzute la alin. (1) lit. b) și la pct. 454 lit. b) din Orientările UE sunt condiționate de realizarea următoarelor activități:

a) efectuarea testelor sau a controalelor;
b) activități conexe colectării și evaluării datelor obținute din testele și controalele respective care vizează evaluarea genetică a animalelor pentru punerea în aplicare a unor tehnici avansate de reproducere și pentru menținerea diversității genetice sau activități conexe colectării și evaluării datelor obținute din testele și controalele respective în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate a animalelor și a nivelului de protecție a mediului;
c) alte activități conexe serviciilor de determinare a calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, conform prevederilor secțiunii 1.3.3 – Ajutoare pentru sectorul creșterii animalelor din Orientările UE.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult