- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO| Mai e doar o lună până la finalizarea celui mai lung pod arc din România, care va înlocui un monument istoric din 1886. Cum arată lucrările, în acest moment, pe DN 73 Pitești-Brașov

11 Aug, 13:11 • Constantin Cristina
Podul peste Dâmbovița pe care îl construiește Maristar este în plină desfășurare. Iată cum arată lucrările cu o lună înaintea acestui termen.
VIDEO| Mai e doar o lună până la finalizarea celui mai lung pod arc din România, care va înlocui un monument istoric din 1886. Cum arată lucrările, în acest moment, pe DN 73 Pitești-Brașov

Noul cel mai lung pod ard din România se află peste Dâmbovița, mai precis în jud. Argeș pe DN 73 Pitești-Brașov și mai are doar o lună până la inaugurare, după ce a avut o întârziere de câteva săptămâni comparativ cu ultimul termen de 11 septembrie, a informat economedia.ro.

Citește și: Gata, încep lucrările la Podul Grant. Cât timp vor fi blocaje în trafic. Mesajul primarului Capitalei, Nicușor Dan

Mai e doar o lună până la finalizarea celui mai lung pod arc din România, care va înlocui un monument istoric din 1886. Cum arată lucrările, în acest moment, pe DN 73 Pitești-Brașov

Podul este construit de Maristar, constructor român, care montează tablierul metalic pentru cel mai lung „pod de tip arc cu calea sus” din România, potrivit celor mai tehnice date oficiale. Noua construcție va înlocui un pod foarte vechi din 1886, un monument istoric.

„Podul nou dimensionat la EuroCod va avea o lungime totală de 170 m și va fi de tip arc metalic, cu calea sus. Rampele de acces din pământ armat cu o înălțime de maxim 10 m și o lungime de 593 m. Subtraversare a rampei Pitești printr-un pasaj de beton armat cu lungimea de 15 m și lățimea de 5 m, pentru accesul la proprietăți pe un drum local. Amenajarea a două intersecții la DN73 pentru accesul spre centrul localității Podul Dâmboviței.

pod peste Dâmbovița
pod peste Dâmbovița

Podul existent de pe DN73 la km 78+519 „Podul Dâmboviței” este un pod din zidărie din moloane de piatră a cărui construcție s-a finalizat în anul 1886 și a fost declarat monument istoric conform listei monumentelor istorice aprobată prin ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2361/2010. În soluția promovată, podul nou are o lungime totală de 170,00m și traversează râul Dâmbovița, în aval de podul istoric, printr-o deschidere de 100,00m, încadrată de două deschideri marginale de câte 35,00m fiecare.

Lungimea totală a proiectului va fi de 760.00m (pod peste râul Dâmbovița și rampele de acces), prin această investiție realizându-se o variantă de ocolire a centrului localității Podul Dâmboviței. De asemenea, lucrările executate vor conduce la eliminarea restricțiilor de tonaj și de gabarit de pe DN 73, astfel redeschizându-se legătura dinte Pitești și Brașov pentru traficul greu.”, arată un comunicat CNIAR.

Valoarea totală a proiectului este de 46 milioane lei, iar finanțarea europeană de 32 de milioane lei. De asemenea, cele mai recente imagini cu noua construcție au fost publicate pe Canalul YouTube Alberto Costea.

De asemenea, CNAIR a decis să deschidă ofertele la contractele pentru modernizarea DN 73 pe 17 august, pentru a finaliza lucrările care au demarat în urmă cu 10 ani.

„Continuarea lucrărilor de modernizare a DN 73 între Câmpulung și Brașov, a intrat pe linie dreaptă. DRDP Brașov a publicat în SEAP anunțul pentru demararea licitației care are ca obiectiv execuția lucrărilor de modernizare a drumului între km 54+050 – km 128+250. Valoare estimata a investiției este de 688,5 milioane de lei fără TVA. Lungimea totală a sectorului vizat de modernizare este de 74,20 km iar lucrările au fost împărțite în două loturi:

– LOT 1 km 54+050 – km 92+000, care cuprinde sectorul de pe teritoriul județului Argeș (Câmpulung – limita dintre județele Argeș și Brașov);

– LOT 2 km 92+000 – km 128+250, care cuprinde sectorul de pe teritoriul județului Brașov (limita dintre județele Argeș și Brașov – intrarea în municipiul Brașov). Proiectul prevede aducerea drumului la parametrii normali de funcționare și fluidizarea valorilor de trafic. Lucrările vizează, pe lângă lucrările de ranforsare și lărgire a carosabilului la minim 7 m, și modernizarea a 13 poduri, resistematizarea a 21 de intersecții, numeroase lucrări de consolidare, respectiv refacerea sistemului de evacuare a apelor pluviale. O schimbare importantă va fi și lărgirea la 4 benzi de circulație a sectorului cuprins între ieșirea din municipiul Brașov și intersecția cu drumul de legătură spre autostrada Râșnov – Cristian”, a transmis DRDP Brașov.

Alte articole: A fost scos la licitație contractul pentru primul pod cu patru benzi între România și Republica Moldova. Investiție de peste 100 milioane lei pentru execuția podului peste Prut de la Ungheni