- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vor fi alegerile de la anul comasate? Nicolae Ciucă vorbește despre șansele românilor de a vota în aceeași zi. „Să se analizeze care sunt măsurile legale”

06 Apr, 19:27 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă, declarații inedite despre alegerile din 2024. Premierul României a vorbit despre cele mai noi perspective ale condițiilor în care românii vor fi chemați la urne.
Vor fi alegerile de la anul comasate? Nicolae Ciucă vorbește despre șansele românilor de a vota în aceeași zi. „Să se analizeze care sunt măsurile legale”

Nicolae Ciucă afirmă că social-democrații și liberalii propun comasarea alegerilor din 2024. Astfel, românii vor putea merge la urne și vor putea vota în aceeași zi, fără să fie nevoie să se organizeze 4 runde, relatează infofinanciar.ro.

Nicolae Ciucă, declarații oficiale despre alegeri

Premierul României a confirmat că liberalii și social-democrații sunt de acord cu planificarea alegerilor în aceeași zi. Concret, românii ar putea fi chemați la urne o singură dată, iar activitatea instituțiilor reprezentative ale Guvernului și prefecturile nu vor mai ajunge să fie blocate din cauza organizării alegerilor.

Nicolae Ciucă a menționat că propunerea a fost discutată în ședința de astăzi. Mai mult decât atât, în cele ce urmează, specialiștii din partid trebuie să analizeze măsurile legale pentru a implementa o astfel de decizie. Premierul României a precizat că vor avea discuții în coaliție, dacă există posibilitatea legală de a reduce numărul de alegeri. În caz contrar, românii trebuie să participe la patru runde.

Vezi și: Mircea Geoană NU mai poate candida la alegerile prezidențiale din România. Vestea de ultimă oră pe care a primit-o acesta de la Alianța Nord-Atlantică. Cu cine ar putea ieși PSD la rampă în lipsa secretarului adjunct NATO

„Este o propunere pe care am discutat-o în ședința de astăzi și am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se  analizeze care sunt măsurile legale pentru o astfel de decizie, ținând cont că din sondajele pe care le-am făcut cetățenii își doresc comasarea alegerilor sau ca acestea să fie mai puține, fiindcă anul viitor vom avea patru runde de alegeri.

Dacă va exista posibilitatea legală ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere și vom discuta în coaliție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom avea patru runde de alegeri”, declară Ciucă.

Alegeri 2024
Alegeri 2024

Organizarea unui singur tur de alegeri a fost propusă de secretarul general Lucian Bode. Liberalii au luat în considerare cheltuielile exagerate pe care ar trebui să le aloce pentru patru runde, astfel, s-au gândit ca alegerile parlamentare și cele locale să fie desfășurate în aceeași zi.

Din punct de vedere politic, anul 2024 va fi unul aglomerat, având în vedere că electoratul trebuie să-și exprime opțiunile în alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Examenul electoratului poate sancționa felul în care partidele de guvernământ au coordonat țara în parcursul politic.

La ora actuală, PSD se află pe primul loc în preferințele electoratului. Principalul motiv? Măsurile nepopulate pe care PNL le-a adoptat pentru a combate efectele contextului pandemic. PSD a profitat de această situație și, totodată, a contribuit la acuzarea celuilalt partid pentru guvernare ineficientă în privința reglementării domeniului energetic și al sistemului medical din 2021 – 2022.

Citește și: Marcel Ciolacu nu exclude varianta în care PSD și PNL vor merge cu candidați „în tandem” la alegerile prezidențiale din 2024. „Este un scenariu, îl vom discuta fiecare în interiorul partidului lui”