Nicușor Dan a depus, luni, jurământul de învestire ca președinte al României, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate în plenul celor două camere ale parlamentului.
După jurământ, noul președinte a ținut primul discurs, în care a subliniat, printre altele, că România are nevoie, pe termen lung, de ”o reformă temeinică”.
În deschiderea discursului, Nicușor Dan le-a mulțumit românilor pentru ”dezbaterea impresionantă” din ultimele săptămâni, indiferent de ”cauza” susținută la alegerile prezidențiale. El a promis că va fi ”un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea”.
”Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Români din România, români din Diaspora, români din Republica Moldova, mulți oameni care nu s-au mai pronunțat vreodată pe politică, s-au exprimat acum arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România. Societatea românească și-a demonstrat ei înseși că este vie și puternică.
Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînțeles în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului român pentru ca acestea să se reformeze, și vă asigur că voi fi un Președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea”, a spus Nicușor Dan.
În același discurs, noul șef al statului a detaliat prioritățile țării în toate domeniile principale – de la economie, justiție și politică externă, la educație și sănătate.
”Pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului. Pe scurt, România cheltuiește prea mult, statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite, și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în toți acești ani.
Este în interesul național ca România să aibă un Guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesajul de stabilitate. Este în interesul național ca România să transmită mediului investițional un semnal de deschidere și de predictibilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează”, a mai spus Nicușor Dan.
După ceremonie, noul președinte a fost abordat de jurnaliști și a răspuns întrebărilor timp de circa 15 minute.
Întrebat cu acest prilej unde va face prima vizită externă, Nicușor Dan a răspuns: ”Îmi doresc foarte tare să fie la Chișinău, dar e posibil să fie Bruxelles”.
După ceremonia de la Parlament, noul președinte va merge la Palatul Cotroceni, unde, în cadrul unei alte festivități, șeful interimar al statului, Ilie Bolojan, îi va preda oficial mandatul.