Turism

De ce nu poate concura litoralul romanesc cu cel bulgaresc

16 Mar, 00:03 • valentin..nicolae
De cate ori vine vorba de litoralul romanesc si potentialul sau de a atrage turisti, comparatia cu litoralul bulgaresc este nelipsita. Insa nu doar investitorii germani sunt cei care fac neaparat diferenta intre cele doua parti, ci mai degraba fiscalitatea. "Din start, suntem departe de ei", a spus presedintele patronatelor din turism, Mohammad Murad, care detine in Romania un lant hotelier.
De ce nu poate concura litoralul romanesc cu cel bulgaresc

Numarul turistilor care au vizitat litoralul romanesc in 2010 a fost de 1,8 milioane, in timp ce litoralul vecin a primit circa 5,7 milioane de „oaspeti”.

Dincolo de aportul investitorilor germani, diferenta dintre cele doua parti consta in primul rand in birocratie.

„La bulgari impozitul pe proft este de 10%, TVA-ul de 20%, si vor sa il scada la 18%, profitul pe dividende de 5%. Asa ca din start, suntem departe de ei. Noi nu putem concura cu o tara care are cu totul alte criterii. La noi, de exemplu, impozitul la salariu este undeva la 86%, cumulat, la bulgari este de 40%”, a spus Murad.

Acesta considera ca si regimul de acordare a vizelor pentru turistii din afara UE reprezinta im impediment in atragerea turistilor straini.

„Daca un turist rus vrea sa vina la noi in tara el trebuie sa astepte o luna de zile pentru eliberarea vizei. Acelasi turist daca se duce in Bulgaria trebuie sa astepte doar 48 de ore. Anul trecut Romania a acordat turistilor rusi circa 6.000 de vize, iar Bulgaria a acordat 380.000 de vize. La fel, 10.000 de libanezi au fost in Bulgaria, unde viza dureaza 24 de ore. In Romania trebuie sa astepte doua luni”, a explicat presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Totodata, reprezentantii patronatelor au precizat faptul ca litoralul romanesc nu este introdus in strategia de brand a tarii.

„La Neptun, de exemplu, plajele arata groaznic. In Bulgaria sunt deja puse la punct. La noi sunt discutii – cine ia plaja, cine da plaja, cine ia plaja inapoi si tot asa”, a precizat Murad.