Numarul turistilor care au vizitat litoralul romanesc in 2010 a fost de 1,8 milioane, in timp ce litoralul vecin a primit circa 5,7 milioane de „oaspeti”.
Dincolo de aportul investitorilor germani, diferenta dintre cele doua parti consta in primul rand in birocratie.
„La bulgari impozitul pe proft este de 10%, TVA-ul de 20%, si vor sa il scada la 18%, profitul pe dividende de 5%. Asa ca din start, suntem departe de ei. Noi nu putem concura cu o tara care are cu totul alte criterii. La noi, de exemplu, impozitul la salariu este undeva la 86%, cumulat, la bulgari este de 40%”, a spus Murad.
Acesta considera ca si regimul de acordare a vizelor pentru turistii din afara UE reprezinta im impediment in atragerea turistilor straini.
„Daca un turist rus vrea sa vina la noi in tara el trebuie sa astepte o luna de zile pentru eliberarea vizei. Acelasi turist daca se duce in Bulgaria trebuie sa astepte doar 48 de ore. Anul trecut Romania a acordat turistilor rusi circa 6.000 de vize, iar Bulgaria a acordat 380.000 de vize. La fel, 10.000 de libanezi au fost in Bulgaria, unde viza dureaza 24 de ore. In Romania trebuie sa astepte doua luni”, a explicat presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Totodata, reprezentantii patronatelor au precizat faptul ca litoralul romanesc nu este introdus in strategia de brand a tarii.
„La Neptun, de exemplu, plajele arata groaznic. In Bulgaria sunt deja puse la punct. La noi sunt discutii – cine ia plaja, cine da plaja, cine ia plaja inapoi si tot asa”, a precizat Murad.