- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

LonelyPlanet.com: Cele mai atractive 10 tari de vizitat in 2010

19 Nov, 15:23 • Redactia DailyBusiness
Aniversarea a 20 de ani de la caderea zidului Berlinului reaminteste de cate locuri interesante s-au redeschis publicului larg. In acest context, jurnalistii de la LonelyPlanet.com au alcatuit o lista cu cele mai atractive 10 tari de vizitat anul viitor.
LonelyPlanet.com: Cele mai atractive 10 tari de vizitat in 2010

1.El Salvador

El Salvador iese in evidenta prin muzeele si monumentele comemorative de razboi si prin padurile mari si racoroase. Turistii au tendinta de a evita El Salvador, din cauza povestilor legate de razboaie civile si bande violente. Dar razboiul s-a incheiat in urma cu aproape 20 de ani, iar luptele dintre bandele rivale nu-i afecteaza pe turisti. In El Salvador se pot admira padurile virgine, vulcanii activi precum si lacurile montane.

2.Germania

Germania a fost nevoita sa se reinventeze chiar de mai multe ori decat Madonna. Si a facut acest lucru din nou, dupa 1990, cand unificarea a pus capat celor trei decenii de separare. La 20 de ani dupa cea mai recenta renastere, Germania este inca o tara in care poti fi martor la crearea istoriei.

3.Grecia

Grecia este locul ideal de vizitat pentru cei care vor sa admire ruinile cetatilor antice, sa stea la soare pe plajele idilice sau se petreaca pana tarziu. Trebuie sa admiri claritatea luminii si apelor, sa mirosi aromele florale.

4.Malaezia

Malaezia este adesea criticata pentru ca este prea linistita in comparatie cu vecinii sau mai agresivi, Thailanda si Indonezia. Intr-adevar, dezastrele naturale au loc doar la granitele tarii, iar strazile nu au multe gropi, trenurile au aer conditionat si scaune de plus iar hotelurile sunt la standarde internationale. Legaturile de transport ieftine cu Europa si ratele de schimb valutar convenabile nu vor inghiti de asemenea prea multi bani din portofel.

5.Maroc

„Hello, bonjour, salaam alaykum, labes?” sunt principalele saluturi care se aud pe strazile acestei tari si care spun cam tot ce trebuie sa stii despre ea. Tara adaposteste comunitati de berberi si arabi, musulmani, mediteraneeni si africani. Turismul este foarte important in Maroc, unde se estimeaza ca vor veni 10 milioane de vizitatori in 2010. Fiecare vizitator ii ajuta pe marocani, deschizandu-le noi oportunitati economice.

6.Nepal

Daca nu ar fi muntii Himalaya, poate ca Nepal ar ramane in umbra Indiei. Dar e greu sa pui in umbra o tara in care se gaseste cel mai inalt varf muntos din lume, Everst. In ultimii 10 ani, Nepal a trecut prin multe turbulente, dar 2008 a fost anul de varf, cand rebelii au devenit guvernanti iar regatul-republica si regele-civil. Odata cu caderea monarhiei, suntele clopotelor din manastiri au fost inlocuite cu tropaitul soldatilor iar pacea s-a reinstalat in tara.

7.Noua Zeelanda

Noua Zeelanda abunda in peisaje spectaculare, paduri tropicale la nivelul marii si izvoare geotermale ce limiteaza campii vulcanice. La toate acestea, adauga elemente de salbaticie, cultura Maori, mancare si bauturi bune.

8.Portugalia

Situandu-se de-a lungul coastei de sud-vest a Peninsulei Iberice, tara care era odata unul dintre cei mai mari exploratori ai lumii, se divide in prezent in doua lumi diferite: cea a conservatorilor, care o privesc ca pe un tinut traditional, cu festivaluri de zilele sfintilor, si cea a modernistilor, care militeaza pentru construirea de buticuri, galerii de arta si cafenele pe locul in care se aflau anterior cladiri vechi.

9.Suriname

Cea mai mica tara din America de Sud este de asemenea si cea mai diversificata. Suriname este cunoscuta ca o tara in care diversele culturi coexista armonios, cele mai emblematice fiind reprezentate de moscheele si sinagogile aflate unele langa altele in capitala tarii Paramaribo. Cu cetateni care vorbesc limbi diferite, sarbatoresc diferite sarbatori si se roaga in temple separate, in Suriname este ca si cum ai vizita mai multe tari odata.

10.SUA

Dintr-odata, SUA sunt din nou la moda. Fie datorita lui Barack Obama, fie aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Abraham Lincoln sau recesiunii, din ce in ce mai multi americani viziteaza locuri istorice traditionale din SUA, incepand cu muzeele si monumentele eroilor din Washington DC, ce pot fi admirate gratis.