- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Noua pista a aeroportului Cluj necesita o investitie de peste 148 milioane euro

12 Nov, 14:23 • Redactia DailyBusiness
Valoarea lucrarilor pentru noua pista de 3.500 de metri a Aeroportul International Cluj-Napoca, care va permite aterizarea si decolarea a unor curse transatlantice, se ridica la 88 milioane euro, la care se adauga 60 milioane euro, costurile devierii Somesului, a spus Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Noua pista a aeroportului Cluj necesita o investitie de peste 148 milioane euro

Noua pista presupune devierea cursului Somesului pe o lungime de 7 kilometri, ce ar putea costa 60 milioane euro. Aeroportul va avea nevoie si de alte sume pentru exproprierile de terenuri necesare proiectului, relateaza Mediafax.

„Aeroportul a depus la Ministerul Transporturilor documentatia in vederea obtinerii de fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) a unei sume de 45 milioane de euro. Finantarea va fi asigurata, din fonduri europene de mediu, de Directia Apelor Somes-Tisa”, a afirmat Tise.

Potrivit acestuia, pentru finalizarea proiectului de construire a noii piste este nevoie si de exproprierea a 120 de hectare de teren apartinand unor cetateni.

„Costurile pentru exproprieri nu sunt cunoscute, dar exproprierea se va face la pretul pietei. Procedura de expropriere va dura 6 luni”, a spus presedintele CJ Cluj.

Alin Tise a precizat ca proiectul pistei de 3.500 de metri se va derula in 3 etape, intai fiind vorba despre construirea unei piste de 2.200 de metri, urmand prelungirea la 2.800 metri si apoi la 3.500 de metri.

Tise a estimat ca lucrarile efective de construire a noii piste ar putea dura 18 luni, dupa finalizarea exproprierilor si devierea cursului Somesului.

Noua pista de 3.500 de metri va permite aterizarea si decolarea curselor transatlantice, a avioanelor de tip cargo si face parte din programul de dezvoltare a aeroportului clujean pe termen de 15-20 de ani, a mentionat seful CJ Cluj.

Alin Tise a participat, joi, alaturi de Radu Bica, vicepresedintele CJ Cluj si de David Ciceo, directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, la inaugurarea pasajului de legatura dintre cele 2 terminale ale aeroportului, de plecari si sosiri, investitie care se ridica la 6 milioane euro. Finantarea a fost asigurata de Consiliul Judetean si din venituri proprii ale aeroportului.