- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Romanii care au petrecut Revelionul in tara au cheltuit cu 13% mai putin decat anul trecut

03 Jan, 15:27 • Redactia DailyBusiness
Numarul turistilor romani care au petrecut Revelionul in pensiunile sau hotelurile din tara a scazut cu 8%, fata de anul anterior, la 95.400 persoane, iar sumele cheltuite au fost cu 13% mai mici, respectiv 124,5 milioane lei, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citate de Mediafax.
Romanii care au petrecut Revelionul in tara au cheltuit cu 13% mai putin decat anul trecut

In acelasi timp, numarul romanilor care au petrecut Revelionul in strainatate s-a redus cu 20%, la 10.500 persoane, care au cheltuit cu 13% mai putin, respectiv 5,75 milioane euro.

„Se observa ca in turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata anul trecut, ajungand la nivelul de acum doi ani, in timp ce in turismul extern tarifele au scazut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri, numarul turistilor a scazut la nivelul revelionului 2004-2005”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Cele mai solicitate statiuni din Romania au ramas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%. Si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ajungandu-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde au petrecut trecerea in noul an in hoteluri si restaurante aproximativ 25.000 turisti.

In turismul rural au sarbatorit Anul Nou aproximativ 30.000 de romani, segment care, potrivit FPTR, a fost singurul care a inregistrat o crestere a numarului de turisti fata de 2008.

Pe langa turistii inregistrati oficial, au mai sarbatorit cel putin tot atatia in pensiunile neomologate, noteaza sursa citata.

„Exista o categorie de turisti care prefera sa-si petreaca Revelionul in Delta Dunarii, insa numarul acestora este in continua scadere, desi tarifele au fost foarte convenabile”, se mai arata in comunicatul FPTR.

De asemenea, numarul turistilor care au ales litoralul romanesc pentru Revelion a scazut cu 40%, la 800 de turisti, desi statiunile dispun de aproape 5.000 de locuri de cazare incalzite. La aceste cifre se adauga aproximativ 16.000 de turisti care au petrecut sarbatorile in diferite statiuni balneoclimatice, ceea ce inseamna o scadere cu 7% fata de anul trecut.

In ceea ce priveste destinatiile externe, cele mai solicitate au fost Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franta si Tunisia. De asemenea, potrivit FPTR, exista si turistii care si-au organizat vacanta individual, dar numarul acestora nu poate fi apreciat.