- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Statiune eco-turistica in Muntii Apuseni cu buget de 50 mil. euro

04 Dec, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Compania romaneasca CTHR Padis, care detine un teren de 86 de hectare in zona Padis-Lazuri din Muntii Apuseni, va institui un fond de investitii multinational pentru constructia unei statiuni eco-turistice, a carei prima faza de dezvoltare are un buget preliminar de 50 mil. euro.
Statiune eco-turistica in Muntii Apuseni cu buget de 50 mil. euro

Pentru dezvoltarea statiunii s-au intocmit toate studiile si avizele necesare in ultimii 4 ani, studii in care s-au investit, in total, aproape 2 milioane de euro, iar in prezent investitorii asteapta ultimele avize din partea Administratiei Parcului Natural Muntii Apuseni, a spus pentru DailyBusiness Mircea Caster, consultant de comunicare al investitorului Compania de Turism Hoteluri si Restaurante (CTHR) Padis.

Statiunea ar urma sa aiba 3-5 stele, fiind amplasata la o altitudine intre 1.100 si 1.500 metri, in zona Padis-Lazuri.

Prima faza va cuprinde 5 hoteluri si cateva zeci de vile si pensiuni, ca unitati de cazare.

Primul modul, daca nu intervin intarzieri neprogramate, ar urma sa fie functional in mai putin de un an, cand alaturi de diferite spatii de cazare (contructii dispersate si cu un procent redus de utilizare a terenului), ar urma sa fie pusa in functiune prima instalatie de transport de masa pe cablu (telescaun) pentru prima partie de schi amenajata din zona.

Caster a explicat, pentru DailyBusiness, ca proiectul poate fi extins si modificat in functie de dorintele investitorilor, pana in prezent interesati de acest proiect fiind dezvoltatori austrieci, italieni si britanici.

In cadrul statiunii vor fi peste 2.000 de locuri in hoteluri, vile si pensiuni, instalatii de transport pe cablu, deservind 12 km de partii. In prezent, in Muntii Apuseni exista doar doua teleschiuri, in lungime de 1.020 de metri, si de 730 de metri.

In plus, vor fi construite si diferite alte facilitati, printre care scoala de schi, un centru modern de inchiriere a schiurilor si echipamentului sportiv, amenajari sanitare, magazine de articole sportive si de suveniruri, cafe-baruri, spatii de alimentatie publica etc. Pe langa acestea, vor mai exista pista de saniute, pista de coborare cu perne de aer, spatii si instalatii de joaca pentru copii si snowboarding pe iarba.

Delimitarea acestor zone protejate de cele in care se poate construi a fost pana acum facuta de catre Ministerul Mediului. Conform unor modificari recente de legislatie, ar urma sa se faca o noua zonare, iar zona de constructie ar putea fi inclusa in zonele protejate, desi compania are deja un aviz de la Ministerul Mediului, ceea ce ar impiedica investitia, spune Caster.

Aceasta zonare urmeaza a fi discutata, alaturi de alte subiecte, in sedinta de marti a Consiliului Consultativ de Administrare a Parcului National Apuseni, organism din care fac parte peste 50 de reprezentanti ai autoritatilor locale.