- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Tarifele de zbor mai mici pentru avioanele care opereaza pe Otopeni

14 Oct, 15:35 • Redactia DailyBusiness
Tarifele de zbor platite de majoritatea aeronavelor care opereaza pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) vor scadea de la 1 ianuarie 2010, dupa aplicarea unei noi formule de calcul, in conformitate cu normele europene, scrie Mediafax.
Tarifele de zbor mai mici pentru avioanele care opereaza pe Otopeni

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa stabileasca, pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2010, tarife de navigatie aeriana terminala conform unei noi formule de tarifare, care sa reflecte in mod transparent costurile totale pentru furnizarea serviciile de navigatie aeriana terminala prestate utilizatorilor spatiului aerian, in conformitate cu prevederile unui regulament al Comisiei Europe (CE) privind schema comuna de tarifare pentru serviciile de navigatie aeriana.

Prevederile regulamentului CE vor fi aplicate, de la 1 ianuarie 2010, exclusiv la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, conform unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

„In urma consultarilor cu aeroporturile si operatorii aerieni, organizate de R.A. Romatsa in perioada 9-10 septembrie 2009, a rezultat ca varianta prin care se asigura un impact moderat si echilibrat al aplicarii Regulamentului (CE) nr 1794/2006 atat asupra utilizatorilor spatiului aerian, cat si asupra R.A. Romatsa, este implementarea prevederilor acestuia doar pentru Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, singurul aeroport din Romania unde media traficului a depasit valoarea de 50.000 miscari comerciale pe an”, se arata in referatul de aprobare al proiectului.

Regulamentul comunitar este obligatoriu numai pentru aeroporturile cu mai mult de 50.000 de miscari comerciale anual, calculate ca medie pe ultimii trei ani, statele avand posibilitatea de a decide insa aplicarea acestuia si pe alte aeroporturi cu un trafic anual mai redus.

Tariful final care va rezulta in urma parcurgerii procedurilor prevazute in Regulamentul CE urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene.

„Mentionam ca aplicarea Regulamentului doar pe AIHCB poate conduce in cazul R.A. Romatsa la pierderi financiare din activitatea de prestari servicii de navigatie aeriana terminala, aceasta urmand sa analizeze impreuna cu operatorii aerieni si aeroporturile un pachet de masuri pentru minimizarea acesteia”, se mai arata in referatul de aprobare.

Aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Romatsa a fost infiintata in anul 1991 si activeaza in domeniul serviciilor de trafic aerian, furnizate aeronavelor civile care survoleaza spatiul aerian al Romaniei.