CARIERE

ARAMT: Modificarea legislativa privind munca temporara ar genera consecinte negative

17 decembrie 2013, ora 18:28, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
angajare1-mare.jpg
Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) doreste sa isi exprime public pozitia privind Proiectul nr. B791, inregistrat la Senatul Romaniei, privind modificarea si completarea Legii 53/2013 - Codul Muncii, avertizand ca o eventuala aprobare a proiectului in forma sa actuala ar genera consecinte negative importante pentru piata muncii din Romania.

Astfel, introducerea obligatiei agentilor de munca temporara de a incheia cu salariatii temporari, ca regula, contracte de munca pe perioada nedeterminata, ar duce la o incalcare a Directivei nr. 2008/14/104CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19.11.2008, privind munca temporara.

De asemenea, obligativitatea agentului de munca temporara la plata unei indemnizatii de 75% din salariul minim brut pe tara pentru perioada dintre doua misiuni nu reprezinta o practica europeana, contravine aceleiasi Directive si poate duce la dezechilibre contractuale intre parti.

Conform ARAMT, modificarile propuse pot afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare, cresterea somajului, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru si implicit cresterea numarului muncitorilor ale caror drepturi nu sunt respectate, afectarea unor intregi industrii, disponibilizarea in masa a salariatilor temporari si scaderea ratei de angajare la nivel national.

De asemenea, aprobarea proiectului in forma sa actuala poate genera un impact negativ asupra investitiilor existente in piata, precum si asupra investitorilor straini cu un potential ridicat de afaceri care utilizeaza in prezent sau planuiesc sa utilizeze preponderent serviciile agentilor de munca temporara in Romania.Impactul economic negativ va fi resimtit direct si in sfera impozitelor si taxelor atrase fara intarzieri la bugetul de stat (in prezent, achitate in proportie de 100% de catre agentii de munca temporara, obligati prin lege sa nu inregistreze debite la bugetul de stat), taxe estimate la nivelul anului 2012 de catre ARAMT la suma de aproximativ 210 milioane euro.

äAsociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara isi exprima increderea ca doar printr-un dialog constructiv, intre toti partenerii sociali implicati, care sa tina cont de propunerile si opiniile venite direct de la cei care sunt afectati de aceste modificari legislative, se poate genera un proiect viabil, cu impact social pozitiv, in avantajul comun al angajatilor si al mediului de afaceriö, declara Sorina Donisa, presedinte ARAMT.

In prezent, piata de munca temporara afectata direct de prevederile acestui proiect cuprinde peste 60.000 de salariati, din care aproximativ 20% sunt studenti, iar 35% - fosti someri.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) a fost infiintata in anul 2010 si reuneste in present 13 companii internationale si locale reprezentand peste 70% din piata muncii temporare din Romania.

Citeste si:
Perspectivele de angajare: Doar 1 din 10 companii face recrutari la inceputul anului viitor
Criza a dublat piata locurilor de munca temporare. Ce industrii fac angajari
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 02:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter