CARIERE

Praf in ochi. De ce nu se ingramadesc patronii sa angajeze someri si tineri pe banii statului

26 august 2014, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tineri.jpg
Angajatorii pot beneficia de forta de munca mult mai ieftina timp de un an, daca recruteaza tineri absolventi sau someri. Desi statul le ofera stimulente lunare de peste 500 de lei de persoana, antreprenorii nu se dau in vant dupa ajutorul generos. Care sunt motivele care ii tin departe de aceasta "pomana"?

Exista 3 situatii in care angajatorii pot beneficia de diferite forme de stimulente acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit specialistilor de la TMF Group Romania, companie de outsourcing specializata in servicii de contabilitate, HR si payroll.

Astfel, angajatorii pot primi stimulente de maxim 50% din cheltuieli in cadrul programelor deformare profesionala. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, formarea profesionala trebuie sa fie organizata de firme autorizate si sase adreseze unui numar de cel mult 20% din personalul angajat.

Angajatorii pot beneficia de aceasta suma o singura data in cursul unui an calendaristic si sunt obligati sa pastreze persoanele participante in cadrul firmei cel putin un an de la data acordarii sumei, spune Camelia Nita, managing director al TMF Group Romania.

Statul mai acorda stimulente intre 500 si 750 de lei lunar angajatorilor care recruteazaabsolventi ai unor institutii de invatamant. Valoarea ajutorului variaza in functie de tipul institutiei de invatamant absolvite (invatamant liceal, superior secundar sau superior).Pentru a beneficia de aceste stimulente, a
ngajarea trebuie efectuata pe perioada nedeterminata iar raporturile de munca trebuie mentinute pe o perioada de minim 18 luni.

Angajatorii beneficiaza de acest stimulent pe o perioada de 12 luni. Perioada se extinde la 18 luni in cazul in care angajatii sunt persoane cu handicap. Daca dupa expirarea perioadei de 18 luni raporturile de munca vor continua, angajatorii pot beneficia de un ajutor financiar egal cu suma contributiilor sociale pe care le platesc pentru fiecare astfel de angajat.

Un astfel de ajutor se primeste pentru o perioada de inca 2 ani. Banii cuveniti sunt recuperati din bugetul asigurarilor de somaj pe baza unei cereri depuse in acest sens.

O a treia situatie in care statul stimuleaza cu bani angajatorii este cea care vizeaza angajarea de someri cu varsta de peste 45 de ani sau unici intretinatori de familie. Valoarea stimulentului este de 500 de lei lunar.

Si in aceasta situatie, contractul de ang
ajare trebuie sa fie pe perioada nedeterminata iar raporturile de munca trebuie pastratepe o perioada de minim 18 luni.

Angajatorii beneficiaza de acest stimulant pe o perioada de 12 luni. Pentru somerii care in termen de 5 ani indeplinesc conditiile de pensionare. Valoarea stimulentului este de 500 lei lunar.

Si totusi, ce ii nemultumeste pe angajatori de nu folosesc foarte des aceste stimulente? Specialistii de la TMF Group Romania au mentionat pentru DailyBusiness.ro 6 motive posibile.

Primul motiv ar fi obligativitatea pastrarii raporturilor de munca pentru minim un an. In caz contrar trebuie sa returneze sumele acordate plus dobanda de referinta a BNR si nu mai pot beneficia de stimulente pe o perioada de 2 ani.

Al doilea motiv ar fi obligativitatea angajarii persoanelor pe durata nedeterminata ceea ce afecteaza gradul de flexibilitate si posibilitatea de ajustare la realitatile economice.

Specialistii adauga ca, in mod normal, stimulentele sunt deduse din contributia pe care angajatorul o vireaza lunar la bugetul asigurarilor de somaj. In cazul in care aceasta contributie este mai mica decat suma cuvenita, angajatorii vor recupera diferenta de la agentia de ocupare a fortei de munca. Procesul poate lua timp.

Un alt motiv ar fi necesitatea incheierii unor contracte cu agentia pentru ocuparea fortei de munca, deci o oarecare birocratie.

De asemenea, in cazul in care documentele nu sunt corect completate (in speta declaratiile lunare) sumele nu vor fi acordate pana la corectarea documentelor. Riscul este ca in cazul in care sumele sunt deduse din contributiile lunare, penalitati de intarziere sa fie calculate.

Al saselea motiv mentionat este ca stimulentele acordate mai sus se acorda in limita sumelor aprobate prin bugetul anual. In consecinta este posibil ca nu toti angajatorii indreptatiti sa poata beneficia de astfel de stimulente, avertizeaza specialistii de la TMF Group Romania.

Tineri angajati pe bani europeni

Un stimulent financiar similar celor mentionate mai sus este si cel anuntat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). In primavara acestui an, Ministerul a lansat in consultare publica documentele pentru implementarea unei scheme de minimis prin care firmele vor primi subventii pentru a angaja tineri absolventi.

"Prin aceasta schema de minimis sustinem angajarea tinerilor, dar si activitatea mediului privat. Mai precis, vom subventiona plata salariilor tinerilor absolventi, elevi si studenti, promotia 2014. Subventiile pentru plata salariilor vor fi acordate pe o perioada de minimum 6 luni si de maximum 12 luni", preciza atunci ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Angajatorii care vor beneficia de aceste subventii vor fi obligati sa mentina posturile nou create o perioada de timp cel putin egala cu cea pentru care au incasat subventia. Subliniez ca firmele vor fi obligate sa mentina postul nou infiintat si nu persoana angajata initial, in conditiile in care prin aceasta masura vrem sa incurajam competitia pe piata muncii", adauga ministrul.

Valoarea orientativa a subventiei nete este de 900 de lei pentru tinerii angajati cu studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru tinerii angajati care au studii superioare, conform Ghidului Solicitantului Conditii Specifice "Locuri de munca subventionate".

Firma care isi depune dosarul nu trebuie sa fie in insolventa sau sa aiba datorii la stat sau la administratiile locale. Banii pot fi accesati pana la 31 martie 2015. Firmele trebuie sa aiba mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri de maximum 50 de milioane de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Craciun Luminita a spus:
27/09/2016 20:24
Corectarea declaratiilor lunare sa se faca pana la implinirea termenului scadent( ex.25 a Lunii urmatoare) astfel pierzi subventia.
Este posibil sa nu beneficiezi de subventie.Daca ai cumva o eroare nu te anunta nimeni.Nu sunt obligati.Chiar daca documentele justificative (stat, pontaj) sunt corecte si ai gresit declaratia din motive subiective( validarea se face oricum), tot nu primesti banii.Asta se numeste stimulent pentru angajator.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 27 Septembrie 2021, 07:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter