- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salariul mediu net a crescut cu 71 de lei in luna martie

07 May, 10:45 • Redactia DailyBusiness
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.543 lei in luna martie a acestui an, in crestere fata de luna anterioara cu 71 de lei (4,8%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Salariul mediu net a crescut cu 71 de lei in luna martie

In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost in martie de 2.126 lei,  in crestere cu 98 de lei fata de luna februarie.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.075 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (838 lei).

In luna martie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata deluna februarie a acestui an, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori  realizarilor de productii si incasarilor mai mari.

[b]Cele mai semnificative cresteri[/b] ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor farmaceutice, o crestere de 38% si in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, unde cresterile au fost cuprinse intre 15% si 19%, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale.

[b]Cele mai semnificative scaderi [/b]ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta si activitati de editare. In aceste domenii  scaderile au fost intre 2% si 4%, fiind determinate de realizarile  de productii ori incasarilor mai mici.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna februarie, in invatamant cu 3,1%, in sanatate si asistenta sociala cu 1,5%, iar in administratie publica cu 0,3%.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori. Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, explica INS.