COMPANII, BURSE

O potentiala piata de tranzactionare de certificate CO2 pentru Romania: Coreea de Sud lanseaza cea de-a doua mare piata de carbon din lume

20 ianuarie 2015, ora 12:14 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
grafic1.jpg
Coreea de Sud a realizat satamana trecuta primele tranzactii cu certificate de gaze cu efect de sera pe bursa, asa cum a fost planificat din punct de vedere legislativ inca din 2012.

Scopul schemei de comercializare sud-coreene este de a indeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera din aceasta tara, cu 30% pana in 2020 fata de nivelul actual de emisii de CO2. in acest sens, guvernul sud-coreean a impus un plafon maxim de emisii pentru 525 de companii poluatoare din domeniul energiei, petrochimiei, metalurgiei, productiei de masini, precum si companiilor aeriene. 

„Implementarea cu exactitate a calendarului de lansare a pietei de carbon din Coreea de Sud demonstreaza forta economica si rigurozitatea acestei tari. Pentru inceput, aceasta piata nu este una competitiva pentru Europa, insa in perspectiva realizarii unor legaturi intre diversele scheme de emisii nationale si regionale existente la nivel international, marile companii poluatoare din UE pot sa isi canalizeze resursele financiare catre alte burse din afara Europei. Companiile din Romania aflate in Schema europeana de comercializare a emisiilor de CO2 vor putea realiza tranzactii pe bursele din Asia in functie de intensificarea negocierilor initiate la nivelul Natiunilor Unite de a unifica aceste piete regionale”, declara Casiana Fometescu, consultant in domeniul emisiilor de gaze cu efect de sera si director executiv Carbon Expert.

Pentru perioada 2015 – 2017, plafonul de emisii stabilit este de 1.687 milioane t CO2 sau echivalent, fapt ce claseaza piata de carbon din Coreea de Sud pe locul doi in lume, dupa Europa. Marile companii care polueaza atmosfera prin productia desfasurata si care vor emite mai mult dioxid de carbon decat certificatele de CO2 primite vor fi nevoite sa cumpere drepturi de emisii de pe bursa.

Previziunile specialistilor de la Thomson Reuters Point Carbon si ICIS estimeaza pretul initial al certificatelor de carbon sub 10 dolari, urmand ca acesta sa creasca pana la 30 dolari in 2017. Primele tranzactii desfasurate pe bursa din Coreea de Sud au fost sub 8 Euro, pret aproximativ egal cu pretul certificatului de CO2 din Uniunea Europeana tranzactionat pe bursele de la Londra si Leipzig.

Coreea de Sud este cea de-a doua tara din Asia, dupa Kazakhstan, care si-a lansat o schema nationala de emisii de gaze cu efect de sera. China si Japonia au, in prezent, doar scheme regionale de comercializare a emisiilor de CO2. Statele Unite ale Americii detin, de asemenea, doua scheme regionale de emisii de gaze cu efect de sera, cea mai importanta fiind cea din California.

China, natiunea cu cele mai mari emisii de CO2 din lume, a lansat sapte proiecte pilot inainte de a-si deschide o piata nationala. in momentul lansarii schemei nationale in China, planificata pentru anul 2020, piata europeana de CO2 va fi cu mult depasita in volum de catre piata asiatica.

Schema de comercializare din Uniunea Europeana creata in 2005, la care participa si Romania inca de la intrarea sa in UE, este, in prezent, cea mai mare piata de comercializare a creditelor de CO2.

“Romania trebuie sa respecte in totalitate conditiile impuse de la Bruxelles de reduceri de emisii de CO2, in caz contrar firmele poluatoare care nu isi respecta obligatiile de conformare vor fi drastic penalizate. in fiecare an, in luna aprilie, se trage linie cu privire la respectarea obligatiilor de poluare de catre fiecare instalatie in parte, pentru anul anterior. Firmele de energie din Romania, marile CET-uri de stat, aflate deja intr-o situatie financiara precara, vor fi nevoite sa cumpere sute de mii de certificate de CO2 la un pret de piata actual de 7-8 Euro pe certificat, ceea ce le va ingreuna povara financiara si mai mult“, mentioneaza Casiana Fometescu, Carbon Expert.

Carbon Expert furnizeaza servicii de consultanta pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera si ofera solutii financiare si mecanisme sofisticate de tranzactionare si imprumut pentru companiile aflate in schema EU-ETS, precum si pe piata voluntara internationala a carbonului.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 12:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter