- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistul financiar Dragos Cabat: Agentii fiscului au in calculator date precise despre evaziune, dar se fac ca n-o observa

02 Aug, 00:01 • gecad.net
Evaziunea ar putea fi combatuta foarte usor in Romania daca agentii fiscului nu s-ar mai face ca n-o observa, desi au evidente extrem de stricte pe propriile calculatoare, este de parere Dragos Cabat, reprezentant al asociatiei analistilor financiari CFA Romania. In opinia sa, atata vreme cat exista coruptie la nivelul organelor ficale, masurile fiscale ale guvernului sunt total ineficiente.
Analistul financiar Dragos Cabat: Agentii fiscului au in calculator date precise despre evaziune, dar se fac ca n-o observa

Romania va obtine de la FMI o derogare pentru tinta de deficit bugetar din acest an, a declarat Cabat pentru DailyBusiness.ro. El se asteapta ca noua tinta fixata de FMI cu guvernul sa fie in jurul a 7,2%, fata de 6,8%, cat era anterior.

Si noua tinta va fi insa greu de atins, in conditiile in care masurile fiscale luate recent de guvernanti sunt ineficiente, crede analistul, care este de parere ca acestea nu isi vor atinge tinta de a scadea deficitul bugetar, ci vor creste mai degraba evaziunea.

„Ultimele cresteri de taxe nu cred ca vor aduce mai multi bani la buget, ci vor spori evaziunea”, a declarat Dragos Cabat, referindu-se in special la supraimpozitarea pietei muncii. „Doar cresterea TVA cred ca va reusi sa aduca ceva mai multi bani la buget”, a completat analistul.

In opinia sa, evaziunea nu poate fi redusa decat prin intarirea controlului. „Fiscul nici macar nu are nevoie de o armata de oameni pentru a reduce evaziunea. Se poate face foarte simplu, de la calculator”, sustine Dragos Cabat.

Toate fluctuatiile inexplicabile si anomaliile care apar in cifrele raportate la fisc pot fi un semnal de alarma care sa determine agentii sa verifice firma respectiva si sa porneasca in control, spune analistul.

„Evidenta pe care o au cei de la fisc este foarte precisa”, a declarat Cabat. Acesta este de parere insa ca gradul mare de coruptie al agentilor Garzii Financiare impiedica reducerea evaziunii. Prin urmare, crede analistul, reforma fiscala trebuie sa inceapa cu o curatire din interior a institutiilor de control fiscal din Romania.

Pe de alta parte, a spus analistul, cresterea veniturilor bugetare s-ar putea realiza prin extinderea bazei de impozitare catre domenii care sunt foarte prost fiscalizate, cum ar fi agricultura.

In opinia analistului, scaderea cotei unice la 10% si cresterea TVA la 25%, doua masuri despre care presa a scris in ultimul timp ca s-ar afla pe masa negocierilor dintre guvern si FMI, ar fi solutii bune.

„Scaderea cotei unice la 10% ar incuraja investitorii straini sa vina in Romania”, crede Dragos Cabat.

Guvernul a adoptat prin noul Cod Fiscal o serie de masuri care sa imbunatateasca starea deficitului bugetar, cele mai importante fiind extinderea bazei de colectare a contributiilor sociale la toate veniturile de natura profesionala, cresterea taxei pe valoarea adaugata si introducerea impozitului de 16% pe veniturile realizate din depozitele bancare.

Executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde de lei, sub limita tintei de deficit, in suma de 18,2 miliarde de lei, prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit datelor provizorii ale MFP. Incadrarea in tinta de deficit s-a facut insa cu pretul sacrificarii investitiilor.

Dragos Cabat este managing partner al firmei Financial View, specializata in dezvoltarea de proiecte, training si consultanta de management in domeniul financiar-bancar.

Cabat a lucrat incepand cu anul 1999 pentru mai multe banci comerciale. In cadrul Unicredit Bank Romania a fost pe rand Director de sucursala, Economist sef, Trainer si Manager de risc. La OTP Bank Romania a lucrat ca Director de risc, iar la Citibank am fost Deputy Country Risk Manager.