- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ar putea fi fixat cursul francului la 2,9 lei pentru ratele la credite ca in Ungaria?

03 Mar, 07:10 • Redactia DailyBusiness
Cursul francului elvetian ar trebui sa inghete la 2,9 lei, adica acolo unde se afla in mai 2010, daca Guvernul de la Bucuresti ar adopta un plan similar celui luat in considerare de executivul maghiar, care incearca sa protejeze clientii cu credite in aceasta valuta prin fixarea cursului la care se calculeaza valoarea ratelor la creditele pentru populatie in aceasta valuta.
Ar putea fi fixat cursul francului la 2,9 lei pentru ratele la credite ca in Ungaria?

In Ungaria situatia este dramatica, in conditiile in care peste o treime din creditele luate de clienti sunt in franci elvetieni. Pe plan local, ponderea lor este considerabil mai mica, de circa 6%. Guvernul maghiar ia in considerare o plafonare a francului elvetian la 190 de forinti, fata de nivelul de 213 forinti, unde se afla in prezent.

Francul s-a apreciat puternic, in conditiile in care pe plan mondial investitorii cauta siguranta bancilor elvetiene. La Bucuresti, francul a ajuns in prezent la 3,3 lei, cu peste 40% mai mult fata de nivelul din octombrie 2008, inainte de declansarea crizei financiare, relateaza Ziarul Financiar.