- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Camera Reprezentantilor din SUA a votat un plan de reducere a cheltuielilor cu 6.200 mld. $

16 Apr, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Camera Reprezentantilor din Statele Unite a votat planul bugetar pentru 2012, care prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu 6.200 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, relateaza BBC.
Camera Reprezentantilor din SUA a votat un plan de reducere a cheltuielilor cu 6.200 mld. $

Planul, propus de republicanul Paul Ryan, va taia din cheltuielile alocate sanatatii si programelor sociale, dar prevede, totodata, si ca batranii sa plateasca mai mult pentru asigurarea de sanatatate.

Rezolutia a trecut cu 235 de voturi pentru si 193 impotriva. In Camera Reprezentantilor majoritatea este detinuta de republicani.

Cu toate acestea, propunerea are sanse mici sa treaca de Senat, unde majoritatea este detinuta de democrati.

Proiectul de buget, care acopera anul fiscal ce incepe la 1 octombrie, prevede transformarea programului Medicare, prin care guvernul plateste facturile medicale ale persoanelor varstnice, intr-un sistem pe baza de voucher care subventioneaza achizitionarea de asigurari de sanatate private.

De asemenea, proiectul prevede scaderea impozitelor pe avere, ceea ce, potrivit conservatorilor, va incuraja cresterea economica.

Proiectul nu a fost sustinut de niciun democrat.

Joi, Congresul SUA a votat o rezolutie ce prevede reducerea cheltuielilor bugetare cu 38,5 miliarde de dolari in al doilea semestru fiscal, care se incheie pe 30 septembrie.

Presedintele Obama a promis ca isi va exercita dreptul de veto pentru planul de buget pe 2012 propus de republicanul Ryan, aratand ca este deranjat in special de masurile care ar afecta batranii.

Obama a admis insa ca va fi nevoie de un compromis cu republicanii pe tema reducerii cheltuielilor, ca sa obtina sprijin in Congres pentru ridicarea plafonului de indatorare, relateaza sursei mentionate.