FINANTE-BANCI

Ce aduce noua Constitutie: Esti bogat, demonstreaza cum ai facut averea!

03 iunie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 12 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
extras-cont--mare.jpg
Modificarea Constitutiei ii va obliga pe romani sa dovedeasca modul in care si-au dobandit averile, fie ca e vorba de case, masini sau orice alt bun de natura patrimoniala. Pana acum, statul era cel obligat sa probeze ca averile sunt ilicite.

Averile ilicite vor putea fi confiscate, daca noua Constitutie va fi adoptata. Presedintele Traian Basescu a explicat ca "eram unici in Europa" prin existenta prevederii din Constitutie, potrivit careia "caracterul licit al averii se prezuma".

In proiectul noii Constitutii, prezentat miercuri de Traian Basescu, sintagma a disparut cu totul. In traducere libera, asta inseamna ca autoritatile erau cele care trebuiau sa aduca dovezi ca anumite bunuri sau venituri sunt dobandite ilegal, si nu invers. "A fost paravanul sub care, desi s-a stiut de anumite averi dobandite ilegal, acestea nu s-au putut confisca, iar statul nu si-a putut recupera paguba", a explicat presedintele.

Nu va porni nimeni sa vada cum stau cu averea pensionarii sau muncitorii de la uzinele din PitestiTraian Basescu, presedintele RomanieiLaura Stefan, expertul anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane (SAR), a declarat ca este"o modificare foarte buna, deoarece la aceasta prevedere se opreau multe dintre controalele averilor nejustificate. O astfel de prevedere nu se regaseste in nicio alta tara din Europa".

La randul sau, Alina Gheorgiu, vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a afirmat, joi, ca actuala Constitutie "nu permitea sa fie confiscate nici averile despre care se proba ca erau ilicite. Aceasta eliminare da dreptul organelor abilitate sa solicite confiscarea extinsa".

Cu alte cuvinte, acesta ar fi fost, pana acum, principala piedica pentru care n-am vazut niciun mare dosar de evaziune ajuns in faza de condamnare in Romania. Cel putin asta reiese din declaratiile autoritatilor care isi probeaza źinocenta╗ cu concluziile expertilor americani de la faimosul Fisc american si cel britanic.

Dupa ce au venit la Bucuresti pentru a oferi consultanta autoritatilor romane la capitolul evaziune, reprezentantii US Marshals si ai Departamentului de Justitie al SUA au afirmat, intr-un raport, ca pentru a pune la punct sistemul prin care bunurile si banii crimei organizate sa poata fi confiscate si valorificate, Romania trebuie sa modifice legislatia si sa infiinteze oá institutie care sa coordoneze actiunile din domeniu. Lucruri cerute si de Uniunea Europeana, inca din 2007.á

"Problema modificarii Constitutieiá s-a pus si in urma cu cinci ani, la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate", a declarat Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Odata modificata Constitutia si infiintata noua Directie de Verificari Fiscale, autoritatile ne promit ca vor trece la treaba. Ar fi o premiera postdecembrista.

Milionarii din Top 300, in prim-plan

Sorin Blejnar, seful ANAF, a declarat ca primii controlati vor fi ôpatronii bogati cu firme saraceö, pentru inceput intre 300 si 400 de persoane fizice. Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, Blejanar afirma, recent, ca "persoanele care au averi foarte mari si vor fi prezente in Top 300 reprezinta grupul-tinta al ANAFö.

Am facut asa, o selectie. Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 mil. euro in Elvetia, pentru care primesc dobanzi in ElvetiaSorin Blejnar, seful ANAF

"Vom verifica daca aceste persoane au venituri declarate si daca nu le au, vor fi supuse controlului. De exemplu, s-ar putea ca ANAF sa primeasca o reclamatie ca o persoana si-a construit o vila in 2011. Ne uitam daca persoana a obtinut venituri in 2009-2010 si, daca sunt acoperitoare, sigur ca nu va intra in control. Daca acea persoana nu a declarat venituri in 2009-2010, va fi supusa controlului, pentru ca ne dam seama ca dintr-un venit nedeclarat putea sa realizeze casa respectiva", a explicat seful ANAF.

Fiscul va incepe verificari ale persoanelor cu averi mari, fara ca acestea sa fie informate, potrivit normelor metodologice publicate de Ministerul Finantelor. Daca banuielile sunt confirmate in urma acestor verificari, persoanele cercetate vor fi anuntate ca in doua saptamani urmeaza sa primeasca un control. ANAF poate cere extrase de cont, documente privind donatii, sponsorizari si succesiuni, precum si o situatie a cheltuielilor sau a tranzactiilor cu bunuri de valoare.

Premierul Emil Boc a explicat, miercuri, intr-un interviu la B1TV, ca exista doua metode de verificare a averilor. "Prima data este o ancheta fiscala. Pe mine ma intereseaza daca ti-ai platit taxele la stat. Sau este a doua comparatie, cu cheltuielile pe care le faci. (Inspectorul Fiscului ľn.r.) se uita si vede ľ multe concedii ti-ai facut vara asta, unul la Monte Carlo. Ce venituri ai venit? Va fi o analiza de risc care se va face institutional, asa cum face si IRS-ul din America", a precizat Emil Boc.

Cei pentru care se va dovedi ca veniturile reale depasesc cu cel putin 50.000 de lei sumele declarate sau daca diferenta dintre cele doua sume este mai mare de 10% vor fi pusi sa plateasca un impozit de 16% si TVA pe veniturile incasate si nedeclarate.

Legea privind impozitarea veniturilor nedeclarate are aplicabilitate dupa 1 ianuarie 2011.

Expertii in fiscalitate au destule semne de intrebare legate de intentiile Fiscului. Pe ce baza legala vor fi facute calculele, ramane inca un mister. Nu exista norme specifice in materie, iar cele necesare, precum o declaratie de patrimoniu, pe langa cea de venit, la fel ca cea depusa de demnitari si functionarii publici, nu a fost inca introdusa in legislatie.

Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP, a precizat ca, "daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta".

"Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011. Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut", a spus Ionescu. El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in anul 1992, de exemplu, iar organele competente nu pot sa dovedeasca natura ilicita a dobandirii lor, mai ales ca termenul maxim de prescriptie este de 10 ani.

Expertul fiscal Marian Popescu ridica o alta problema. "Daca se va plati impozit de 16%, inseamna ca averea va deveni, indirect, licita. Cu alte cuvinte, 84% din avere este 'spalata' de stat", afirma acesta.

"Atata timp cat impozitul aplicat este la acelasi nivel cu cel pe care il plateste toata lumea, aceasta prevedere devine, in fapt, o invitatie pentru nedeclararea corecta a veniturilor. Daca esti prins, platesti impozitul legal, nimic altceva", a mentionat Popescu.

Emilian Duca, expert in taxe al BDO, afirma, recent, ca pachetul legislativ este incomplet. Normele la Codul de Procedura Fiscala ar urma sa aduca clarificarile necesare.

Amnistia fiscala, o solutie?

Surse din piata spun, pe de alta parte, ca nu este exclus ca, in curand, statul sa vina cu o solutie simpla si care, in alte state, precum Italia, a generat efectul scontat - a adus bani, si nu putini, de ordinul miliardelor de euro, la buget.

Consultantii sustin ideea ca, prin declararea unei amnistii generale, va fi infiintat acel moment T0 la care persoanele trebuie sa declare nivelul patrimoniului lor si a carei evolutie sa fie comparata de la an la an.

Amnistia inseamna ca statul sa ofere tuturor romanilor posibilitatea de a-si declara averile si sa aplice un impozit de 4-10%. Omul de afaceri Dinu Patriciu estima, recent, ca statul ar putea incasa pana la 1,4 miliarde de euro, prin repatrierea sumelor "ascunse" de romani in strainatate.

In plus, amnistia ar aduce in tara intre 15-20 de miliarde de euro, de cinci-sase ori mai mult decat nivelul estimat al investitiilor straine directe pentru 2010. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma, insa, ca ca nu este de acord cu acest gen de "iertaciuni".

"Nu sunt pentru amnistie, pentru ca ar fi hazard moral. Daca s-ar da o amnistie fiscala, imediat apare speranta ca va aparea o alta. Amnistiile fiscale sunt extrem de periculoase", a explicat Isarescu.

Spectacolul Fiscului, in anul electoral 2012

Expertii in taxe spun ca, in conditiile in care statul nu va opera o amnistie si va declansa anchetele la adresa bogatasilor, cel mai probabil acestea vor incepe abia spre finele anului, daca nu, coincidenta sau nu, in anul electoral 2012 cand politicienii vor dori sa demonstreze electoratului cum combat evaziunea, aceasta plaga care afecteaza economia, in fapt nivelul de trai.

Daca inspectorii Fiscului vor gasi probe de evaziune fiscala, bineinteles se va ajunge la proces si se poate merge pana la confiscarea averii.

Pana acum, era ceva mai greu, pentru ca, potrivit Constitutiei, autoritatile trebuiau sa dovedeasca ca averea este ilicita. Daca se aproba modificarea legii fundamentale, se va ajunge in situatia ca cei urmariti sa trebuiasca sa probeze provenienta veniturilor si bunurilor.

Potrivit lui Alexander Milcev, tax partner la Ernst&Young, pana la urma, legea privind controlul averilor poate fi vazuta ca un instrument educational. Le va arata celor care realizeaza averi ilicite ca pot pierde totul, daca nu intra in legalitate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ioan CEPALIGA a spus:
03/06/2011 10:03
Consider ca este GRESITA afirmatia:
"Esti bogat, demonstreaza CUM ai facut averea!"
Knowhow-ul mecanismelor afacerilor unor antreprenori sau VIP-uri in afaceri ATENTIE! este PROTEJAT prin LEGE la nivel international la fel ca si MARCILE sau toate elementele de PROTECTIE INTELECTUALA specifice. Firesc ele trebuie inregistrate daca se doreste o protectie profunda.
Altfel NIMENI NU ESTE INDREPTATIT SA CEARA DEZVALUIREA MECANISMULUI OBTINERII EXCELENTEI si solicitarea poate fi facuta DOAR raportata la necesarul de impozitare legala.
Eu cunosc suficiente precedente din care unul este NOTORIU pentru zona de incidenta cand un inspector financiar a solicitat informatii profunde din care a aflat CLIENTELA utilizata si dupa aceea si-a dezvoltat propria afacere in domeniu FURAND CLIENTII respectivei firme.
Lucrurile s-au mai decantat in timp si iata ca se incearca prin diferite artificii sa se sparga din nou, mimand inocenta, aceasta protectie fireasca.
Pentru evitarea confuziiei SUBLINIEZ POZITIA MEA si apreciez ca este absolut NORMAL ca sa fie impozitate veniturile dar de la impozit si pana la devoalarea KNOW-HOW-lui este o diferenta imensa.
Nu am avere de justificat cu venituri doar din pensie si salariu actual. Nu sunt invidios pe nimeni si daca as fi fost mai tanar CU SIGURANTA as fi pornit si eu o afacere fiindca sunt numeroase segmente favorabile si unele inca neexploatate.
Tin exact de acest know-how sau FLER al afacerilor rentabile. Spre exemplu l-am apreciat chiar pe Dl. Becali pentru oportunitatea cu care a exploatat nisele din piata si asta destul de inteligent.
IN CONCLUZIE exista o tendinta VADITA de ATAC asupra INTELIGENTEI IN AFACERI si de crispare a relatiilor civilizate.
Este necesar cred mai bine a DELIMITA acest spatiu al impunerilor si a clarifica foarte serios si profund PROCEDURILE DE DECLARARE si nu de INTIMIDARE.
Eu vad actiunea EXACT INVERS oferind SUPORTUL pentru a intra in legalitate si nu INTIMIDAREA.
Este doar una din CONTRADICTIILE ce se induc din propunerile la CONSTITUTIE.
Haideti sa fim PREVENTIVI si nu tot mai AGRESIVI si INTOLERANTI si sa calmam discordia ce s-a declansat in mod aberant.
Tine de INTELIGENTA ce face ca unii sa fie in TOP si altii INVIDIOSI.
Orice societate creste prin "PIB-ul" provenit de la aceste INTELIGENTE si in mod contrar el se va DIMINUA PROSTESTE daca dezvoltam intoleranta fata de AFACERISTI.
 
Desigur Desigur a spus:
03/06/2011 11:40
Deci dansii vor o amnistie. Banii pe care i-au furat sa poata sa revina in tara sa ii ajute sa fure mai mult
 
ion popescu a spus:
03/06/2011 12:19
e buna...poate,poate...iesim din recesiune
 
andu a spus:
03/06/2011 15:26
Destul de tarziu vine aceasta masura. Intre timp, in Roumania, s-au intamplat tragedii, oamenii au rabdat de foame, s-au acumulat frustrari. Acuma, vor veni unii care sa ne explice ce proasta va fi legea si cum ar proceda ei...in fond, sa nu se schimbe nimic. Ne legam de know-how, chestii grele, inteligenta, vorbe adanci... Nu tine, monser ! Aveti gentiletea si faceti un pas inapoi. Consider ca de la marile tunuri, la cel care foloseste bunurile firmei ca si cum ar fi bunuri personale, toti, fara exceptie, AU FURAT ! Ti-ai luat masina pe firma, aer conditionat acasa, telefoane pentru toate rudele, bonuri de benzina pe firma, aparatura fel de fel, case, terenuri, renovari, excursii, etc, etc ? Afla ca AI FURAT ! M-AI FURAT ! Lucrurile astea trebuia sa le faci din salariu, ca mine. Vorbesti de intimidare ? Recunoaste ca azi nu ne mai este frica de nimeni si de nimic. E haos ! Ai penetrat mediile politice, politienesti, de justitie, absolut tot, doar pentru a putea sa aduni avere ilicit. Fara mila. Averea pe care o ai tu in Roumania, in alta tara, se ridica in generatii. Tu ai vrut totul "acum". In schimb, in spitale nu sunt medicamente, pensionarii sunt bataia de joc a puterii, copiilor li s-a luat dreptul la copilarie, oamenii au uitat sa se bucure...Nu iti pasa ? Nu te doare ? Ai o explicatie ? Cum poti sa minti astfel ? Cum poti sa te minti astfel ? Ranjetul tau ma indispune. Il cunosc prea bine si nu ma mai poti minti tu pe mine !
 
CD a spus:
03/06/2011 17:11
@Andu. Se intampla sa-l cunosc pe dl. Cepaliga si pot afirma cu destula convingere ca agresivitatea ta nu e orientata catre cine trebuie -- asta lasand la o parte abuzul de majuscule ;-)
Dar sa presupunem ca diatriba ta a fost una generica, iar preopinentul doar a avut ginionul sa fie luat drept paratrasnet.
Adevarat, asa e, ai dreptate; probabil ca mai toti intreprinzatorii si oamenii de afaceri din tara asta, mari sau mici, mai fura pe ici, pe colo, in modurile descrise de tine. Inclin sa cred ca toti, in toata lumea, fac la fel. Sa nu-mi spui mie ca afaceristul suedez sau elvetian sau neamt sau american, daca vrea sa-si sune nevasta cand e la birou, pune deoparte telefonul firmei si-l scoate din buzunar pe cel personal...
Exemplele date de tine sunt maruntisul furtului si evaziunii fiscale, echivalentul a doua cartoane de tigari pitite de moldoveanul care trece Prutul in Romania, prin praful lasat de coloane de TIR-uri incarcate cu marfa de contrabanda...
Sunt multe lucruri care put in toata povestea, dar cel care pute cel mai rau este bine evidentiat de declaratia lui Blejnar, cea cu Top 300. Avem de a face, prin urmare, cu un razboi al statului impotriva mediului privat -- pentru ca toti controlorii sunt de stat, si toti controlatii sunt privati.
Mie asta imi suna a solicitare de taxa de protectie si/sau instrument de rafuiala politica.
Pana sa aduca multi bani la buget, pentru pensionari, invatamant si sanatate, chestia asta va incepe prin a crea inca o categorie de mari imbogatiti de stat (care, desigur, in sistemul mafiot bine cunoscut, vor cotiza mai departe catre sefii lor, care au infiintat si mentin sistemul) si bani negri pentru bataliile electorale de anul viitor. Cand o sa se duca haidamacii d-lui Blejnar la poarta unuia din Top 300 cu instiintarea ca fie are de plata 10 milioane la fisc, fie cotizeaza unde trebuie jumatate din suma... tu ce crezi ca o sa se intample?
Asa cum ai (partial) dreptate ca prezumtia de avere licita nu e in ordine, dupa mai bine de 20 de ani de experiente triste, da-mi voie sa nu fiu deloc de acord cu prezumtia de onestitate si competenta a angajatilor statului, de la primul si pana la ultimul.
Daca dl. Blejnar & Co voiau sa ma convinga de buna lor credinta si nobilele lor intentii, trebuiau sa spuna ca primele obiective vor fi cei mai inalti functionari ai statului, in frunte cu domniile lor (apropos, s-a mai auzit ceva cu scandalul ala cu vamile, cu regina, cu nebunul, cu tot esichierul??? Deloc surprinzator, nu... Nu cumva chiar dl. Blejnar era putin amestecat pe-acolo???), urmati de toata floarea politichiei centrale si locale, respectiv de anturajul si familiile lor. Asa, ca la o mie de averi la prima iteratie, si inca vreo 10.000 la a doua...
Ar putea bunaoara incepe cu dl. Videanu, a carui firma -- unica lui sursa de venit, conform declaratiilor publice -- a avut pierderi grele (cumulat) in 2008 si 2009; judecand dupa cum a mers industria constructiilor, e de banuit ca nici in 2010 Titan Mar nu s-a simtit prea bine... taman in perioada in care se inalta falnicul castel de pe malul Snagovului... Hmmm... poate ca insusi ireprosabilul si neprihanitul domn Boc traieste cam mult peste posibilitatile oferite de salariul domniei sale? La alte nume nici macar nu mai indraznesc sa ma gandesc, ca se sparie mintea...
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 01:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter