- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pana la 15 iulie trebuie sa ne asiguram casele. Vezi cat costa o polita la valoare reala

29 Jun, 00:07 • adrian.mihaltianu
Mai sunt doua saptamani pana la expirarea perioadei in care romanii trebuie sa-si incheie o asigurare obligatorie a locuintei pentru a nu fi amendati. Dar nu toti se multumesc cu aceasta polita si isi fac una facultativa, mai scumpa, dar care include mai multe riscuri. Am facut cateva calcule pentru a vedea cat costa cu adevat o asigurare de locuinta.
Pana la 15 iulie trebuie sa ne asiguram casele. Vezi cat costa o polita la valoare reala

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 10 sau 20 euro pe an, in functie de tipul locuintei, si acopera doar trei riscuri – cutremure, inundatii si alunecari de teren. Valoarea despagubirii acopera, in aceste cazuri, maxim 20.000 de euro, adica foarte putin comparativ cu valoarea reala a locuintei. Pentru a ne asigura locuinta la valoarea reala, este necesara o asigurare facultativa.

Politele facultative costa cel putin cateva zeci de euro si pot ajunge la sute, chiar mii de euro, in functie de valoarea locuintei, anul constructiei, localitate si de riscurile acoperite de aceasta.

Printre riscurile care pot fi  acoperite de asigurarea facultativa se numara: incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, traznet, explozie, caderi de corpuri, inundatie de la vecini lovirea casei de catre vehicule rutiere (altele decat cele apartinand asiguratului, membrilor familiei), greve, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala si altele.

Conform legii, romanii care au o asigurare facultativa si care acopera cele trei riscuri incluse in polita obligatorie, nu mai sunt nevoiti si incheie si o asigurare obligatorie.

[b]Cat costa o asigurare facultativa[/b]

Spre exemplu, pentru un apartament de doua camere, construit in anul 2010, de circa 40 de metri patrati utili din Bucuresti, avand o suma asigurata de 60.000 euro, pretul anual al unei polite este cuprinsa intre [b]45 si 96 de euro[/b], in functie de asigurator (Vezi tabel).
[img=1880]Tabel – pret asigurari[/img]

Totodata, pentru un apartament din Brasov, asigurat pentru 40.000 euro, tarifele sunt de [b]25-61 euro[/b], in timp ce in Iasi, pentru un apartament ce valoreaza 35.000 euro, polita costa [b]24-45 euro[/b] pe an.

Daca apartamentul este in Bucuresti, a fost construit in anul 1980 si este asigurat pentru 45.000 euro, proprietarul plateste pe an 40-87 de euro. In Brasov, la un apartament in valoare de 35.000 euro, polita anuala este intre [b]28-61 euro[/b]. La Iasi asigurarea costa [b]23-46 euro[/b], daca apartamentul are o valoare de piata de 33.000 euro.

Pretul asigurarilor facultative creste odata cu valoarea locuintei. Astfel, pentru un apartament de lux din Capitala, care valoreaza 1 milion de euro, proprietarul ar putea plati [b]900-1.600 euro[/b] pe an, iar pentru o casa la aceeasi valoare, polita poate fi de [b]900-1.862 euro[/b].

Calculul acestor polite a fost facut pe portalul [url=http://www.asiguratorii.ro/]asiguratorii.ro[/url], tinand cont de ofertele a sapte companii de asigurari, si nu s-a luat in considerare asigurarea bunurilor si raspunderea civila.

[b]Doar 7% din proprietari au incheiat o asigurare obligatorie[/b]

Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca din 15 iulie 2010 si pana in prezent au fost incheiate peste 570.000 de polite de asigurari obligatorii de locuinte (PAD), reprezentand circa 7% din totalul imobilelor la nivel national.

El a subliniat ca in ultima perioada s-a accentual ritmul de subscriere, atingand un maxim de peste 4.000 de polite incheiate pe zi, marti, 28 iunie. „In aceasta perioada, foarte multi proprietari cauta sa-si asigure locuintele”, a mentionat seful PAID.

Din total, 78% au fost incheiate pentru locuintele de tip A si 22% pentru cele de tip B. De asemenea, 74% din totalul politelor au fost semnate de proprietarii din mediul urban si 26% in mediul rural.

„Gradul de cuprindere este inca foarte mic, de 7%, dupa aproape un an de la intrarea in vigoare a legii”, a declarat Marius Bulugea.

Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie [b]amendati cu 100-500 de lei[/b].

„Oamenii nu ar trebui sa astepte sa fie amendati. Nu trebuie sa ne sperie termenul de 15 iulie, ci o dauna care s-ar putea produce”, a subliniat Bulugea.

El a amintit si faptul ca, potrivit legii, statul nu va mai despagubi romanii afectati de cele trei riscuri. „Oamenii nu sunt indreptatiti sa ceara despagubiri de la stat daca nu au o asigurare obligatorie”, a spus seful PAID, in cadrul unei emisiuni la RFI.

Bulugea mentioneaza ca populatia nu trebuie sa astepte termenul limita de incheiere a politelor, deoarece dezastrele nu pot fi prevazute, ele producandu-se aleatoriu.

In ceea ce priveste amenzile, Bulugea a spus ca primariile vor avea acces la baza de date cu cei care si-au asigurat casele, astfel ca incepand cu 16 iulie autoritatile vor putea incepe sa dea amenzi la ceilalti.

Potrivit sefului PAID, cei care au incheiat o asigurare facultativa nu se gasesc in baza de date a Pool-ului, iar pentru a nu fi amendati, ei vor face dovada platii politei la primarie.

[b]42 de daune avizate[/b]

Pana in prezent, PAID a avizat 42 de dosare de dauna, dintre care 22 au fost deja solutionate si au fost platiti circa 80.000 de euro. De asemenea, pentru celalalte dosare, Pool-ul are o rezerva de dauna de 370.000 euro.

Mai mult de jumatate din dosarele avizate au fost pentru inundatii izolate, iar restul (17-18) au fost pentru alunecari de teren. Judetele cu cele mai multe daune au fost Prahova (10), Harghita (7) si Neamt (4).

Din punct de vedere al daunelor, Bulugea crede ca primul an de functionare al programului va fi unul destul de linistit.

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Aceasta acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.

[b]Locuinta de tip A[/b] reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

[b]Locuinta de tip B[/b] este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni si acopera trei riscuri: cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.