- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Afacerea imobiliara a Romtelecom: Operatorul are mai multi chiriasi decat dezvoltatorii mari

12 Aug, 00:02 • cristina.mihai
Romtelecom are in prezent peste 700 de contracte de inchiriere cu clienti persoane fizice si juridice pentru diverse spatii comerciale din mostenirea imobiliara a fostului monopol telecom. Numarul este mai mare decat cel al chiriasilor unor mall-uri sau proiecte de birouri construite de marii dezvoltatori.
Afacerea imobiliara a Romtelecom: Operatorul are mai multi chiriasi decat dezvoltatorii mari

Cei peste 700 de chiriasi ai Romtelecom ocupa in prezent circa 100.000 de metri patrati de spatii comerciale sau de birouri din portofoliului companiei telecom. Romtelecom desfasoara acest tip de activitate de circa 3 ani.

Cati bani aduc aceste contracte companiei? Potrivit informatiilor oficiale, in al doilea trimestru al acestui an veniturile din activitati non-telecom, printre care si venituri din chirii, au fost de 10 milioane de euro.

Romtelecom nu a precizat cu exactitate care este ponderea veniturilor din chirii in totalul de 10 mil. euro, care mai include si venituri din penalitati, conform reprezentantilor operatorului.

Avand in vedere ca suprafata inchiriata de companie, de 100.000 mp, este distribuita in mai multe zone si orase, este dificil de estimat care este valoarea incasarilor din chirii, insa cel mai probabil aceasta este de ordinul milioanelor de euro in aceasta perioada de trei luni.

Oferta companiei acopera atat mediul urban, cat si rural. In acelasi timp spatiile disponibile apartin unor categorii variate de destinatii si utilizari.

Romtelecom se asteapta ca odata cu lansarea, de curand, a site-ului imobiliar propriu, sa creasca numarul de contracte de inchiriere. Compania are pe site anunturi de inchirieri pentru spatii care cumuleaza peste 100.000 mp.

Unele din spatiile scoase la inchiriere de Romtelecom sunt amplasate in cladiri in care compania inca isi deruleaza activitatile. Oficialii companiei au spus ca au ales aceasta varianta in conditiile in care „exista o delimitare clara intre utilizatorii acestor spatii”.

Oficialii operatorului nu au precizat la ce chirii sunt scoase pe piata spatiile din portofoliu, mentionand ca nivelul acesteia variaza in functie de destinatia spatiului si amplasare.

Romtelecom are in portofoliu cateva mii de proprietati in tara, de la depozite si birouri, la spatii comerciale.

Business-urile imobiliare din Romania ale marilor dezvoltatori cum ar fi AFI Europe sau GTC sunt inca la inceput si nu pot rivaliza inca la nivel de suprafete si numar de chiriasi cu portofoliul mostenit de Romtelecom.

Spre exemplu, Sun Plaza si AFI Palace Cotroceni, primele doua mall-uri ca marime din Romania, au fiecare in jur de 250 de chiriasi.

Compania AFI Europe mai are si alte proiecte in plan in Romania, care inca nu sunt finalizate. Dezvoltatorul israelian GTC are un portofoliu mai mare de proiecte finalizate, printre care mall-uri si birouri, insa numarul chiriasilor din proiectele inca aflate in portofoliul companiei, dar si al celor care au fost vandute, nu il egaleaza pe cel din portofoliul Romtelecom.

Pe de alta parte, marii dezvoltatori de spatii comerciale, care sunt concentrati pe acest business, produc din aceste active sume de bani ceva mai consistente. De exemplu, Cotroceni Park incaseaza venituri estimate la peste 30 de milioane de euro anual. GTC incaseaza numai din proiectul de birouri CityGate circa 12 milioane de euro pe an, conform propriilor declaratii.

Interesant este ca insusi sediul central al Romtelecom este amplasat in una din cladirile CityGate, unde operatorul telecom a inchiriat 12.000 de metri patrati.