LIFESTYLE

Viitorul dezolant al mall-urilor: Imagini din SUA care ar putea aparea si in Romania

27 aprilie 2014, ora 10:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: sephlawless.com/black-friday-2014
foto: sephlawless.com/black-friday-2014
Tot mai multe mall-uri de la periferia oraselor din SUA au ajuns una cu pamantul, dupa ce numarul clientilor s-a redus de la an la an. Ar putea deveni o realitate si in Romania imaginile dezolante cu centre comerciale in pragul demolarii?

Un fotograf american a surprins in imagini efectele crizei economice asupra simbolurilor societatii americane de consum: mall-urile.

Cand a fost inaugurat in 1976 langa Cleveland, mall-ul Randall Park era probabil cel mai mare din lume iar dezvoltatorii l-au considerat ca un simbol al nivelului de trai ridicat din suburbie.

Anul acesta, dupa decenii de declin, mall-ul a fost demolat. Dar nu inainte ca fotograful Seph Lawless sa realizeze cateva fotografii ale cladirii precum si ale altor mall-uri din apropiere abandonate, toate adunate intr-un album intitulat: "Black Friday-The collapse of the American shopping Mall".

Pentru Lawless, imaginile reprezinta esecul economic al tarii si al orasului Cleveland, a carui populatie a scazut la jumatate de cand mall-ul a fost construit.


"Am vrut ca americanii sa vada ceea ce se intampla in tara lor si sa le pese de aceste probleme, nu sa le ignore in continuare. Cei mai multi americani sunt prea procupati sa se uite la reality show-uri pentru a intelege pe deplin realitatea care ii inconjoara de fapt", spune Lawless.Mall-urile pe care le-a fotografiat el nu sunt singurele din SUA care vor fi demolate. Pe parcursul urmatorilor zeci de ani, jumatate din mall-urile americane ar putea fi abandonate.In timp ce Lawless explica fenomenul demolarii mall-urilor prin criza economica, altii spun ca o parte din ele sunt desfiintate si din cauza designului nereusit. Tot mai putini oameni isi doresc sa traiasca si sa faca shopping in suburbii. Si tot mai putini oameni sunt dispusi sa isi petreaca timpul liber in interior, intr-un cadru cu lumini fluorescente deprimante.

Iar daca mall-urile sunt pe cale de disparitie, acesta nu poate fi decat un pretext bun pentru a le transforma in cladiri mai utile sau in spatii verzi, scrie fastcoexist.com.

Fenomenul mall-urilor abandonate incepe sa se manifeste si in Romania, existand, de exemplu, in sudul Bucurestiului doua astfel decentre comerciale. Ramane insa de vazut daca acestea vor fi transformate sau demolate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 21:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter