- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Mesaj de la UE si producatori: Consumati mai putin si veti cumpara mai ieftin (VIDEO)

18 Oct, 00:05 • marian.rujoiu
UE vrea sa ne invete sa consumam mai putin, printr-o adevarata campanie, iar marii retaileri par sa fie de acord, cel putin la nivel declarativ, sustinand un consum rational, care sa duca in final la scaderea preturilor.
Mesaj de la UE si producatori: Consumati mai putin si veti cumpara mai ieftin (VIDEO)

Scaderea retailului intra insa in contradictie cu obiectivele de reluare a cresterii economice si depasirea crizei. Despre cum se impaca toate acestea, dar si despre campania UE „Generatia treaza”, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu mai multi actori implicati in piata. 

Cafea cumparata din oras, dar pusa in propria cana, reducerea timpului petrecut sub dus, folosirea mijloacelor de transport in comun, alegerea unui cadou care sa nu ajunga la cosul de gunoi, cum ar fi cumpararea propriului pom in Padurea Amazoniana sunt doar cateva dintre sfaturile campaniei „Generatia treaza”, demarata de UE.

Consum vs iesirea din criza

Si asta in ciuda faptului ca reluarea cresterii consumului este vazuta ca o modalitate de iesire din recesiune. 

Cu toate acestea, comisarul european pentru mediu Janez Potocnik spune ca in conditiile in care economia este in dificultate, iar resursele de care dispunem sunt in scadere, “este timpul sa reevaluam o parte din obiceiurile noastre”.

“Pe langa faptul ca ajuta la protejarea mediului, utilizarea mai atenta a resurselor economiseste in acelasi timp bani si reduce costurile agentilor economici. Este vorba de a face mai mult folosindu-ne de mai putin”, a mai spus Potocnik.

In acelasi timp, oficialii UE atentioneaza ca “nu este vorba de a consuma mai putin, ci de a consuma altfel, iar  agentii economici pot chiar profita de aceasta ocazie. O eficienta mai mare poate conduce la reducerea costurilor. Produsele sustenabile si serviciile noi deschid noi piete. Inovarea poate duce la o mai mare competitivitate si poate crea locuri de munca”.

De aceeasi parere este si Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, care a declarat: “Nu cred ca exista vreun lant comercial care sa nu incurajeze reducerea consumului, sub orice forma. Pentru aceasta este, insa, nevoie de o campanie mult mai agresiva a
autoritatilor, cum ar fi reducerea preturilor pentru alimentele ‘about
to expire’, masura fata de care, in momentul de fata, exista o reticenta
in Romania”.

La randul sau, Sorin Minea, proprietarul lantului Angst, ii sfatuieste pe consumatori sa cumpere mai putin si mai des.

 “Sfatul meu este sa nu cumpere mai mult decat necesarul pentru 1-2 zile. A cumpara alimente pentru 10-20 de zile este o greseala, pentru ca jumatate se arunca”, a declarat Minea.

Intrebat daca acest sfat nu intra in contradictie cu obiectivele oricarei companii de a-si creste business-ul, acesta a spus ca vanzarile nu au de ce sa scada, mai ales in conditiile in care se renunta la promotii.

Cum tin promotiile preturile ridicate

Minea ne-a explicat cum cumpararea unor cantitati mari, de care nu avem nevoie, nu face decat sa tina preturile ridicate si sa incurajeze vanzarea de produse ieftine si slab calitative.

“In Romania exista foarte multe promotii de genul 1+1 gratuit, care iti dau senzatia ca economisesti bani, cumparandu-le “, a mai spus antreprenorul, adaugand ca tot ce trebuie sa faca romanii este sa cumpere mai putin si mai des ca sa evite aruncarea mancarii la gunoi.

Sorin Minea sustine ca potrivit unor studii realizate in Marea Britanie, 30% din ce cumparam ajunge la cosul de gunoi, astfel ca promotiile ar trebui interzise.

Si asta pentru ca “suntem prea saraci ca sa aruncam mancarea la gunoi. Nu recomand sa cumparam, doar pentru a distruge”, a aratat Minea, daugand ca „acest tip de consum aduce un prejudiciu saracilor”, pentru ca nu face altceva decat sa creasca pretul.

La randul sau, analistul Radu Limpede a declarat ca aceasta politica este una buna, pentru ca este vorba de scaderea consumului energetic, pe cand cresterea economica vine din zone precum dezvoltarea serviciilor.

“Consumul iresponsabil, ca pana acum, nu este valabil pentru reluarea cresterii economice”, a precizat Limpede.

[dbvideo=749]

In ceea ce priveste campania “Generatia treaza. Alegerile tale pot schimba lumea”, UE  isi propune  sa sensibilizeze oamenii in privinta nevoii de a utiliza “in mod judicios resursele naturale limitate si de a-i incuraja pe cetateni sa reflecteze asupra modului in care deciziile lor de cumparare afecteaza planeta”, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Principalele instrumente ale campaniei sunt un clip viral, un site web, disponibil in mai multe limbi si o pagina de Facebook, unde utilizatorii retelei sunt incurajati sa se alature “Generatiei treze”.

Ghidul “Awake pentru consum” vine cu o serie de sfaturi care sa sensibilizeze cetatenii si sa imbunatateasca calitatea vietii, precum alegerea incaltamintei, imbracamintei, a cadourilor pe care le facem sau chiar ce sa facem cu resturile de mancare ori legume care nu mai sunt proaspete.

Astfel, potrivit sfaturilor UE, atunci cand alegeam incaltamintea, ghidul ne recomanda sa nu cumparam “o pereche pe care o vei purta o data sau de doua ori. Merita sa platesti putin mai mult pentru o pereche rezistenta, pe care o vei purta mai mult timp”.

De asemenea, atunci cand vrei sa arunci o pereche de pantofi la gunoi “nu o arunca pur si simplu in cosul de gunoi. Ia in considerare posibilitatea de a o recicla sau de a o dona unui magazin second-hand”.

Hainele de inchiriat si „farfuria cu resturi”

Cand vine vorba de haine, un studiu recent din Marea Britanie arata ca am putea cheltui doar 10% din banii pentru hainele noi, pentru inchirierea obiectelor vestimentare de lux, in conditiile in care cumparam un costum doar pentru a ne prezenta la un interviu. Prin inchirierea unor haine pe care nu le mai purtam ulterior, am putea preveni generarea a 1,7 milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an.

In ceea ce priveste  “Farfuria cu resturi”, UE atentioneaza ca atunci cand aruncam alimente nu generam doar deseuri, ci irosim si energia folosita pentru a cultiva, transporta, procesa,  depozita si aduce in bucataria noastra alimentele.

“Una dintre metodele la care putem apela pentru a reduce deseurile alimentare, este de a gasi doar ceea ce vom manca”, se arata in acelasi ghid.