- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Aplicantii la Prima Casa trebuie sa declare ca nu au cumparat o locuinta nici dupa luna iunie

15 Dec, 16:41 • Redactia DailyBusiness
Persoanele care au aplicat pentru un credit din programul "Prima Casa" dupa 30 noiembrie trebuie sa-si actualizeze declaratiile pe proprie raspundere, prin care sa precizeze ca nu au achizitionat o locuinta de la momentul intrarii in vigoare a legii, in 4 iunie, si pana la depunerea dosarului, potrivit Mediafax.
Aplicantii la Prima Casa trebuie sa declare ca nu au cumparat o locuinta nici dupa luna iunie

La data de 30 noiembrie a intrat in vigoare Legea 368/2009 de aprobare a OUG 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima Casa”, care stabileste, pe langa conditiile initiale, ca beneficiarii trebuie sa declare ca nu au achizitionat o locuinta dupa data intrarii in vigoare a ordonantei, adica din 4 iunie 2009.

Astfel, legea stabileste ca „beneficiarii programului ‘Prima casa’ sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor ori cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuinte dobandite prin mostenire si nici nu au achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire”.

„Neactualizarea declaratiei pe proprie raspundere face imposibila solutionarea favorabila a solicitarii de garantare”, se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Totodata, Fondul atrage atentia beneficiarilor sa aiba in vedere apropierea sarbatorilor de iarna si programul de lucru al cabinetelor notariale.

„De asemenea, ar trebui sa tina cont si de faptul ca de la 1 ianuarie 2010 ar urma sa intre in vigoare Legea 372/2005 potrivit careia, proprietarii de apartamente care nu au certificate de eficienta energetica nu le vor mai putea tranzactiona”, se mai arata in comunicat.

Fondul National de Garantare a Creditelor Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat pana la finele lunii noiembrie garantii de aproximativ 400 de milioane de euro pentru credite ipotecare din programul „Prima Casa”, respectiv 40% din plafonul de garantare stabilit de stat pentru 2009.