- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Efect posibil al blocajului imobiliar: Locatari in blocuri goale

01 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Investitorii care au cumparat locuinte noi in Capitala in scopuri speculative ar putea determina o situatie neobisnuita pentru putinii clienti finali din proiectele rezidentiale, acestia fiind nevoiti sa locuiasca in blocuri in care majoritatea locuintelor sunt goale, cu toate ca proiectele respective s-au vandut integral.
Efect posibil al blocajului imobiliar: Locatari in blocuri goale

Strategia investitorilor vizeaza cumpararea in faza de proiect si vanzarea ulterioara in apropierea finalizarii, ceea ce a permis pe piata romaneasca o marja de profit de minim 20%, avand in vedere cresterea de anul trecut a preturilor locuintelor noi. In ultima perioada, apropierea de termenul de finalizare a unor proiecte, pe fondul blocajului din piata imobiliara, i-a determinat pe investitori sa scoata masiv locuintele la revanzare.

Astfel, compania de consultanta imobiliara cu capital spaniol Nordului Houses a scos la revanzare 500 de proprietati achizitionate de investitori spanioli si englezi in 3 proiecte rezidentiale din Bucuresti, care vor incepe livrarile la sfarsitul acestui an, au spus, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii companiei.

Totusi, starea de asteptarea a cumparatorilor, intrarea in vigoare a noilor norme de creditare pe 1 octombrie si cresterea concurentei pe piata determina dificultati in vanzarea unui numar mare de locuinte intr-un timp relativ scurt, cele cateva luni ramase pana la finalizare.

In acest caz o solutie este inchirierea locuintelor cumparate ca investitie, spun reprezentantii Nordului Houses. Parerea este impartasita si de oficialii agentiei Media City, care considera ca intr-un final acele locuinte isi vor gasi fie proprietari, fie chiriasi.

„Nu pot tine banii blocati, asa ca daca nu vand vor inchiria”, a spus Cristian Simu, consultant rezidential Media City.

„Locuintele cumparate de investitori nu vor sta goale pentru ca nu este rentabil, asa ca daca nu se vor vinde, se vor inchiria. In Bucuresti exista deja o piata secundara in formare”, a spus Luciana Petrescu, PR manager Regatta.

Totusi, reprezentantul Regatta admite ca pot exista situatii pe piata in care, din cauza unei strategii neviabile, anumite blocuri sa aiba majoritatea locuintelor goale un timp dupa finalizare.

In ce proiecte se revand locuinte

Compania Nordului Houses revinde 141 de apartamente in proiectul Edenia Titan (un bloc intreg si o parte din al doilea – n.r.), a caror livrare va demara la finalul acestui an. Pentru locuintele din acest proiect s-au facut 30 de rezervari, iar pretul mediu este de 1.300 euro plus TVA.

De asemenea compania mai are 179 de locuinte in proiectul rezidential Metropolis de la Piata Chibrit si 210 apartamente in proiectul Lacul Morii, acestea din urma avand ca termen de livrare finalul acestui an si inceputul anului viitor. Pretul mediu in Metropolis este de 1.600 euro plus TVA, iar in Lacul Morii de 1.175 euro plus TVA.

Pe langa locuintele din Bucuresti, investitorii spanioli si englezi reprezentati de firma Nordului Houses au mai scos la revanzare 179 de apartamente in proiectul Ring din Timisoara.

Reprezentantii firmei au spus ca au inceput sa achizitioneze locuinte in proiecte din Romania din 2006 si ca anul trecut au revandut 32 de apartamente in Central Park.

Si din prima faza a complexului rezidential Cosmopolis, care va fi livrata la sfarsitul acestui an si inceputul lui 2009 au fost achizitionate de investitori circa 100 de apartamente din cele peste 500, iar o mare parte din acestea au fost deja revandute.

Marjele de profit ale investitorilor sunt cuprinse intre 25-35%, pentru locuintele achizitionate in faza de proiect in 2007, au spus reprezentantii firmei de consultanta Anglo-Romanian Development, o companie care revinde pentru investitori britanici circa 20 de locuinte in proiectul Stella Residence.