- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Noul regulament de creditare va afecta suplimentar piata imobiliara

27 Aug, 14:55 • Redactia DailyBusiness
Noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea ca efect o intarziere a finalizarii tranzactiilor, numarul acestora fiind afectat in mod direct de numarul creditelor acordate, sustin analistii imobiliari, citati de NewsIn.
Noul regulament de creditare va afecta suplimentar piata imobiliara

Orice masura adoptata de BNR afecteaza atat bancile cat si clientii acestora, iar noile norme anuntate vor fi aplicabile atat creditelor de consum cat si creditelor imobiliare/ipotecare, cu o diferentiere in functie de produse, a declarat Simona Negoita, directorul diviziei de credit management al companiei imobiliare Regatta.

„Este normal sa fie asa, de vreme ce creditele de consum sunt negarantate, iar cele ipotecare/imobiliare sunt garantate cu ipoteci asupra imobilelor cumparate. De aceea ne asteptam ca bancile comerciale sa manifeste o prudenta mai mare in cazul acordarii creditelor de consum decat in cazul creditelor destinate achizitiilor imobiliare. Dosarele se vor solutiona cu mai mare greutate, cel putin o perioada de timp si acest lucru se va repercuta intr-o intarziere a finalizarii tranzactiilor”, sustine reprezentantul Regatta.

Aceasta mai spune ca necesarul de locuinte ramane insa acelasi, dar populatia a amanat momentul achizitiilor, asteptand o scadere accentuata a preturilor.

„Acest lucru nu s-a intamplat, iar noile norme BNR sunt menite sa stabilizeze mai mult piata si sa asigure o politica de risc foarte buna pentru a se evita orice evenimente neplacute care ar afecta in mod direct cumparatorii”, mai spune Negoita, precizand ca dezvoltatorii imobiliari vor trebui sa se adapteze la conditiile noi de creditare, oferind mai multa lejeritate in privinta termenelor de plata.

La randul lor, analistii Colliers spun ca noua politica a BNR va afecta cu siguranta piata end-user-ilor (clienti finali, n.r.) pe sectorul rezidential, iar numarul tranzactiilor va fi afectat in mod direct de numarul creditelor acordate.

„Noile norme legate de gradul de indatorare si conditii luate in considerare pentru acordarea unui credit ne aduc in situatia de acum trei ani cand doar 30-40% din apartamente erau contractate cu credit bancar, iar restul prin rate platite direct dezvoltatorului.

Efectul va fi probabil resimtit printr-o scadere a tranzactiilor in prima faza, dar mai ales prin reintoarcerea clientilor la metodele de plata care presupun un avans platit la semnarea antecontractului ce poate varia intre 20 si 30% din pret, rate pe perioada constructiei intre 30 si 60%, iar restul la livrare”, sustine Simina Istrate, project manager in cadrul diviziei rezidential al Colliers.

Masura in care va fi afectata piata imobiliara va fi insa determinata de modul in care bancile vor aplica noile prevederi ale regulamentului BNR si de solutiile gasite de acestea pentru a-si atinge tintele de vanzare a produselor de creditare specifice.

„Implementarea acestor norme de catre banci va presupune o anumita perioada de timp in care producerea imediata a unor asemenea efecte ar fi putin probabil sa cunoasca o dinamica accentuata in conditiile in care generarea lor are la baza mai multi factori, de regula. Pe anumite segmente ale pietei imobiliare s-ar putea resimti anumite variatii, implicit scaderi, in functie de gradul efectiv de inasprire a conditiilor de creditare impuse de institutiile bancare”, a spus, Razvan Julea project manager in cadrul DTZ Echinox.

Acesta sustine ca interesul manifestat pentru contractarea creditelor imobiliare va cunoaste in continuare un nivel ridicat atat in randul populatiei cat si al bancilor, ceea ce va determina o adaptare a produselor existente.

Adrian Sischin, directorul regional al companiei RE/MAX, sustine ca trebuie diferentiate doua tipuri de efecte, pe termen scurt si, respectiv, pe termen mediu si lung.

„Pe termen scurt, initiativa va descuraja unii cumparatori, dar nu cred ca numarul acestora este atat de mare incat sa produca efecte majore asupra pietei imobiliare. Majoritatea oamenilor au o anumita constanta sau crestere de 10- 20% a veniturilor de la un an la altul, astfel incat, in general, considerarea venitului pe intreg anul precedent nu va face diferenta de plafon salarial de la un credit pentru o garsoniera la unul pentru un apartament”, spune Sischin.

El considera ca diminuarea gradului de indatorare acceptat de catre banci va afecta ceva mai mult achizitiile de locuinte pe segmentul mediu si medium-high, unde diferenta respectiva de venit inseamna destul de mult in valoare nominala.

„Ceea ce mi se pare cel mai important este efectul unor astfel de masuri pe termen mediu si lung, intrucat sunt masuri menite sa protejeze piata imobiliara – si populatia, evident – de caderi dramatice datorate incapacitatii achitarii creditelor. Sa nu uitam ca si in America de Nord limitele de creditare ajunsesera la 80- 90% din venituri, ceea ce a stimulat piata o buna perioada, dar apoi incapacitatea de plata a avut efecte negative impresionante.

„Persoanele aflate la limita acordarii unor credite imobiliare va trebui sa mai astepte o perioada, dar pentru apartamentele de 2-3 camere – care constituie majoritatea tranzactiilor- oricum familiile trebuiau sa aiba venituri destul de mari. Aici nu cred ca vor fi schimbari semnificative”, incheie analistul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, in forma finala a regulamentului de creditare a populatiei, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.