Germania are probleme economice serioase, inclusiv piața muncii din această țară este afectată din plin. Un sondaj publicat de Institutul Economic German (IW) din Koln susține că peste o treime dintre companiile din acest stat al Uniunii Europene intenționează să aplice concedieri anul acesta.
În plus, economiștii IW trag un semnal de alarmă că războiul comercial declanșat de Statele Unite ale Americii și comportamentul imprevizibil al președintelui american Donald Trump sunt principalii factori ai dezechilibrului din mediul de afaceri german.
„Este un test dur pentru economia noastră”, a avertizat Michael Grömling, economist-șef al Institutului IW.
Conform sondajului economic realizat în perioada martie-aprilie 2025, nu mai puțin de 35% dintre companiile chestionate intenționează să reducă personalul până la finalul acestui an, în timp ce doar 24% plănuiesc să facă angajări noi. Cel mai lovit de disponibilizări este sectorul industrial, 42% dintre companiile din industrie anunțând că vor reduce locurile de muncă în 2025, în timp ce doar 20% plănuiesc să angajeze. De asemenea, 21% dintre firmele din domeniul serviciilor au în plan concedieri, în timp ce, în construcții, procentul ajunge la 36%.
Vezi și Concedieri pe bandă rulantă într-o companie celebră. 50% dintre angajați sunt dați afară
Totuși, singurul domeniu de activitate care face excepție este apărarea. Pe fondul cererii crescute pentru echipamentele militare, companiile din acest sector se pregătesc să-și extindă activitatea. Spre exemplu, producătorul de tancuri KNDS, cu sediul în Țările de Jos (Olanda), intenționează să angajeze 600 de persoane în Germania.
Totodată, gigantul Rheinmetall vrea să-și mărească numărul de angajați în 2025. Directorul general al companiei, Armin Papperger, a explicat că, în fiecare dintre ultimii trei ani, a angajat între 6.000 și 8.000 de oameni, iar această tendință se va menține și pe viitor. În 2024, colosul german a primit peste 200.000 de cereri de angajare, majoritatea venind din industria auto, care se află într-un declin alarmant.
Mai mult, Rheinmetal dorește să transforme unele fabrici din Berlin și Neuss, care făceau anterior componente auto, în unități de producție pentru echipamente militare. Papperger a mai spus că aproximativ 80.000 de persoane din Germania ar putea lucra în acest sector.
„Aceasta este, într-adevăr, o adevărată mașină de muncă”, a confirmat Armin Papperger.
Citește și Undă verde pentru angajări în România. Directori căutați cu salarii de 15.000 de lei net pe lună!