- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce optiuni are un manager pentru schimbarea job-ului \”contra cronometru\”

11 Feb, 00:01 • andra.gheorghe
Daca tocmai ai aflat ca esti pe lista de manageri care vor fi disponibilizati, sau doar ai o banuiala in acest sens, e bine sa actionezi repede. Ce este de facut - au explicat specialistii in HR intervievati de catre DailyBusiness.ro.
Ce optiuni are un manager pentru schimbarea job-ului \contra cronometru\

In vremuri de instabilitate economica, marile companii reduc costurile si anunta disponibilizari in masa. Angajatii cu functii de conducere, mai ales cei din zona middle-management, sunt amenintati si ei de pierderea job-ului.

Primii pasi care trebuie facuti atunci cand stii, sau primesti semnale din partea angajatorului, ca disponibilizarile nu te vor ocoli, este sa-ti verifici reteaua personala de relatii, spune Ana Ionescu, consultant al firmei Hart Human Resource Consulting, care mentioneaza de asemenea ca un alt pas important este verificarea ofertelor companiilor specializate in selectie si recrutare.

Larisa Condriuc, branch manager in cadrul agentiei de resurse umane Manpower, crede ca una dintre cele mai eficiente metode prin care un manager isi poate schimba angajatorul in timp scurt este utilizarea in paralel a surselor de informare legate de agentii de recrutare, portaluri de job-uri locale si internationale, retele profesionale online si contactele personale.

[quote=Ana Ionescu, Hart Human Resource Consulting]Exista posturi care nu au expunere si vizibilitate, si atunci reteaua de contacte a angajatului este redusa[/quote]
Daniela Pata, managing partner al companiei de executive search Donau Consult, spune ca apartenenta la industrii competitive este o sansa in plus pentru managerul pe picior de plecare.

„Primordial si de multe ori edificator este domeniul in care el activeaza. Daca este o ramura buna, prospera, cum ar fi telecomunicatiile, tutunul, FMCG, exista oportunitatea de a-si schimba angajatorul cu unul din competitorii de piata ai firmei unde lucreaza”, spune ea.

Determinanta in aceasta situatie este expunerea pe care o are managerul pe piata.

„Un avantaj il reprezinta, de exemplu, pozitia de vanzari, unde contactul cu piata, dar si cu clientii, este foarte strans”, a precizat Pata.

Insa decizia de a schimba rapid angajatorul, chiar daca ea este motivata de evitarea unei concedieri iminente, implica si riscuri.

Riscurile unei relocari rapide

Avand in vederea presiunea unui termen limita, managerul care cauta o schimbare rapida dispune de un numar mai redus de variante sau oportunitati. Numarul acestora ar putea creste considerabil daca ar exista o perioada mai lunga de timp alocata cautarii, potrivit consultantului de la Hart.

Conform Larisei Condriuc de la Manpower, daca termenul alocat schimbarii profesionale este mai scurt de 2-3 luni, poate aparea necesitatea unor compromisuri legate de tipul pozitiei, al companiei, avantajele financiare si de dezvoltare profesionala.

Opinia este impartasita si completata de Daniela Pata.

„O schimbare in regim de urgenta poate sa nu reprezinte tocmai cea mai buna alegere. Candidatul este posibil sa accepte si pozitii inclusiv inferioare ierarhice sau salarial, iar in astfel de situatii nu se pot impune foarte multe conditii”, a precizat managing partnerul Donau Consult.

Cum poate fi abordata situatia? „Este util ca managerul sa analizeze cat de mult poate fiecare optiune in parte (daca exista mai multe variante), sesizand avantajele si dezavantajele pe care i le-ar putea aduce schimbarea, astfel incat sa poata intelege contexul global, si sa faca un exercitiu de imaginatie: cum se vede el ocupand postul respectiv peste 1-2 ani” a explicat Ana Ionescu, consultantul Hart.

Daca managerul nu a primit deja o propunere concreta de angajare din partea unei alte companii, e de preferat sa identifice solutii de prelungire a perioadei de angajare pana la un termen minim necesar identificarii unui nou proiect, a spus Larisa Condriuc de la Manpower.

Verificati daca aveti urmatoarele atuuri

Printre calitatile de baza pe care ar trebui sa mizeze un manager care isi propune schimbarea rapida a jobului se numara o excelenta pregatire profesionala, experienta solida intr-un domeniu pentru o perioada mare de timp, precum si capacitatea de a se adapta usor la o noua cultura organizationala si de a aduce rezultate concrete noului angajator in cel mai scurt timp posibil, spune Corina Diaconu, managing partnerul firmei de HR Abc Human Capital.