- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Esti multumit de cariera ta? Majoritatea oamenilor nu-si fac timp pentru a medita la asta

27 Sep, 12:00 • andra.gheorghe
Vrem un CV consistent, ne sfatuim cu familia si apropiatii daca sa acceptam o oferta de job atractiva, ne gandim la siguranta locului de munca si, uneori, schimbam job-ul pentru bani mai multi. In realitate, 90% din populatia apta de munca a globului nu isi rezerva niciodata un interval neintrerupt de o ora in care sa se gandeasca serios la intrebarea: "este acest job locul potrivit pentru mine?", primul din seria de elemente care i-ar ajuta sa isi planifice cariera.
Esti multumit de cariera ta? Majoritatea oamenilor nu-si fac timp pentru a medita la asta

Opinia ii apartine lui Oliver Olson, country manager pentru Romania a scolii de afaceri CEU Business School

Majoritatea angajatilor, indiferent de climatul economic, boom sau recesiune, aleg un angajator sau altul in functie de oferta salariala. Riscul maxim la care se expun este ca dupa ani, poate zeci de ani de cariera, se resimte nu numai rutina, ci si sentimentul inutilitatii, al neimplinirii profesionale, subliniaza Olson.

Primii pasi intr-un proces de „career planning” sunt stabilirea unor coordonate simple, explica reprezentantul CEU Business School: descopera unde esti acum, decide unde vrei sa ajungi si programeaza schimbarile pe care le crezi necesare.

„In primul rand, o cariera trebuie sa fie privita ca un tel. Daca ai gasit locul potrivit, este de datoria ta sa il pastrezi. Pana acum o facea compania, prin tot felul de pachete de beneficii, motivatii financiare menite sa intretina un grad de retentie optim in randul angajatilor. Insa este de datoria ta sa ramai acolo unde simti ca iti este locul. Nu conteaza cat esti de bun, daca nu esti la locul potrivit”, explica Olsen.

Cum afli daca esti la locul potrivit? Avand grija sa raspunzi cat mai sincer la cateva intrebari: „Ce imi place sa fac?”, „Cum arata oamenii cu care imi place sa lucrez?”, „Care sunt abilitatile pe care vreau sa le dezvolt?”, „Imi place munca de birou sau cea de teren?”. Iar raspunsul la aceasta ultima intrebare este foarte important, pentru ca, glumeste Oliver Olsen, „in ultimii ani, indiferent de domeniu, jobul majoritatii dintre noi este sa trimitem sau sa raspundem la email-uri”.

Afla ce te motiveaza – fie ca este vorba de un mediu deschis, prietenesc, accesul la experti din industrie, beneficii ca asigurari sau abonamente medicale, participatii in cadrul companiei sau pur si simplu un program flexibil, care sa iti permita sa-ti iei copiii de la scoala in fiecare zi.

„Trebuie sa va concentrati pe ceea ce stiti sa faceti foarte bine in aria de expertiza cu care v-ati familiarizat, cu aptitudinile si instrumentele pe care vi le-ati insusit si le stapaniti. Incercati sa le aprofundati pe acestea, dar cautati mediul care va permite sa le utilizati cat mai eficace si in care sa va simtiti in largul vostru”, mai spune Olsen.

CEU Business School este o scoala de business acreditata si licentiata in Statele Unite. A fost fondata in 1988 de un grup de top manageri care il include si pe George Soros. CEU Business School are campusuri in Budapesta si Bucuresti.

Oliver Olsen activeaza in cadrul CEU Business School din octombrie 2005. Incepand cu mai 2008 este country manager pentru Romania al programului de MBA. Olsen a acumulat o experienta de peste 8 ani in sistemul bancar din SUA.