- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Vant de criza in buzunarele top-managerilor romani din imobiliare: salariile le-au scazut de 4-5 ori

30 Oct, 00:03 • andra.gheorghe
Managerii de top din imobiliare ocupau inainte de criza pozitiile fruntase in topul celor mai bine platiti executivi romani, ajungand, in cazuri exceptionale, la pachete salariale de 8.000 euro - 10.000 euro pe luna. In prezent, media salariala a unui executiv de top din real-estate se ridica la circa 2.000 euro, potrivit Silvianei Boian, head of research in cadrul companiei de executive search Alexander Hughes Romania.
Vant de criza in buzunarele top-managerilor romani din imobiliare: salariile le-au scazut de 4-5 ori

Criza a intors angajatii la alte valori, iar cea financiara nu mai primeaza, explica Boian. Si chiar daca criza trece, companiile nu se vor mai intoarce la cresterile salariale explozive din 2007-2008. In plus, subliniaza specialista Alexander Hughes, companiilor le place trendul stabilit de criza.

„Din perspectiva salariilor, s-a mai revenit un pic la normal. Anumite pozitii erau mult prea bine platite. In real-estate, in constructii, top manageri romani, nu expati, ajungeau sa castige si 8.000-10.000 euro pe luna. Acum, media salariala pentru aceasta categorie a ajuns undeva la 2.000 euro, lunar”, sustine Boian.

Perioada actuala nu este, in nici un caz, propice pentru gasirea unui job.Mai ales daca se ia in calcul schimbarea domeniului de activitate. George Butunoiu, unul dintre cei mai experimentati head hunteri de pe piata locala, sustine ca s-a intalnit cu situatii in care manageri de top, care incasau inainte de criza in jur de 15.000 euro pe luna, sunt nevoiti sa accepte in prezent remuneratii de 3.000 euro, in domenii diferite de specializarile lor.

Pe de alta parte, „privilegiatii”, crizei par a fi vanzatorii, care continua sa fie platiti la nivelul anului 2008.

„Nu au un salariu fix atat de mare, dar castiga mult din comisioane. Nu toti, cei intr-adevar foarte buni. Abia acum se vede un specialist bun de vanzari, cand nu mai pot sa vanda oricum si oricand”, afirma Silviana Boian.

In afara constructiilor si imobiliare, unde salariile s-au ajustat drastic, au fost putine companii care au scazut pachetele top managementului cu mai mult de 10%, majoritatea preferand sa reduca din cheltuieli prin renuntarea la teambuilding-uri, si la training-uri, in afara celor tehnice, absolut esentiale .

Principalii angajatori pe zona de middle si top management sunt FMCG-ul, bankingul, care, afirma Boian, vrea sa isi imbunatateasca echipele de specialisti, iar acum piata le permite , putand „fura” de la concurenta, si IT-ul.

„Salariile din IT, bulversante in anii trecuti, au stagnat. Schimbarea majora care se observa este ca, daca anii trecuti specialistii IT erau cautati de companii din afara, acum acest lucru nu se mai intampla. Si acolo se simte criza, si nu e mai ieftin sa aduci oameni din afara in Romania. S-au lovit de problema asta si inainte de criza, oferindu-le salarii de 1.600 euro unor oameni care castigau acasa 2.000 euro”, a explicat Silviana Boian.

Insa principala influenta a recesiunii la nivel de angajati este scaderea majora a fluctuatiei de personal.

„Fluctuatia, chiar si la nivel de management, s-a redus simtitor. Acum primeaza siguranta in fata provocarilor unui nou job si a cresterilor de salariu. Iar companiile destepte nu sunt cele care profita de reticenta oamenilor de a-si schimba job-ul. Daca acum angajatorii strang cureaua mai mult decat e cazul, dupa criza o sa le para rau. Oamenii stau, suporta pentru ca sunt nevoiti, dar dupa ce economia isi va reveni, cu siguranta vor pleca”, a conchis Boian.