- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Crypto

Lovitură de proporții: criptomonedele, interzise în Republica Moldova

10 Jul, 14:55 • Stefan Simion
Decizie controversată în Republica Moldova, stat care sub administrația Maiei Sandu se poziționează drept „pro-Occident". Serviciile de criptomonede în micul teritoriu de peste Prut au fost interzise. 
Lovitură de proporții: criptomonedele, interzise în Republica Moldova

Vești proaste pentru investitorii crypto din Republica Moldova. Coinbank, singura companie de criptomonede legală în Basarabia și-a suspendat temporar activitatea și a lansat o petiție împotriva noilor restricții, relatează Crypto.ro.

Chișinăul a interzis prestarea de servicii de crypto în baza Legii nr. 66 din 30.03.2023. Restricția se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Pe scurt, serviciile oferite de platformele de tranzacționare au devenit ilegale de la 1 iulie 2023.

Nemulțumită de controversata decizie, Coinbank, prima și unica bancă din Republica Moldova care a derulat activitate legală privind serviciile de criptomonede, a anunțat suspendarea temporară a activității și a serviciilor prestate, ca răspuns la noile prevederi. Compania a lansat o petiție care poate fi vizualizată și semnată pe site-ul lor.

Cum s-a ajuns la decizia Republicii Moldova vizavi de zona crypto

Important de menționat, norma a fost pusă în practică la Chișinău în urma transpunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Aceasta a fost adoptată pentru a se alinia cu cerințele standardelor internaționale privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Ce se întâmplă cu piața crypto. Pachetul de legi votat la nivelul Uniunii Europene

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind piețele de crypto (MICA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Regulamentul MICA va intra în vigoare din 30 decembrie 2024. Potrivit instituțiilor europene, pachetul de legi va proteja investitorii prin creșterea transparenței și prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenți și furnizori de servicii crypto.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult