- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Bani de la stat pentru această categorie de români. Cine primește 12 milioane de euro

29 Feb, 21:05 • Alexe Raluca
Statul român oferă bani pentru o anumită categorie de persoane. Acești cetățeni pot primi până la 12 milioane de euro! Iată ce trebuie să facă.
Bani de la stat pentru această categorie de români. Cine primește 12 milioane de euro

Guvernul a adoptat săptămâna aceasta o ordonanţă de urgenţă menită să sprijine sectorul apicol în faţa pierderilor suferite în 2023, provocate de criza din regiunea Ucraina, determinată de agresiunea Rusiei. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 59.866.000 de lei, echivalentul a puţin peste 12 milioane de euro.

Citește și: Bani de la stat pentru cultivatorii de căpșune. Era „căpșunarilor” români din Spania și Italia, pe cale să apună

Bani de la stat pentru această categorie de români

Potrivit Ministerului Agriculturii, cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 25 lei, adică aproximativ 5 euro, pe fiecare familie de albine. Numărul estimat al familiilor de albine eligibile pentru acest sprijin este de 2.395.856.

Ministerul a anunțat că suma totală acordată pentru fiecare afacere de produse agricole nu va depăși 280.000 de euro. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, crescătorii de albine trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care:

  • să dețină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza națională de date apicolă gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, în exploatații apicole autorizate sanitar-veterinar;
  • să nu se afle în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau, în cazul persoanelor fizice, să nu existe o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Beneficiarii schemei pot fi apicultori persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, precum și societăți agricole. Termenul pentru depunerea cererilor de înscriere în program este de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar termenul de plată a ajutorului este 30 iunie 2024.

Apicultorii români reprezintă o comunitate vitală ce contribuie semnificativ la economia țării prin producția de miere și alte produse apicole de înaltă calitate.

Citește și: Bani de la stat pentru români. Cum poți primi 754 de lei gratis pentru fiecare hectar deținut