- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la stat pentru cultivatorii de căpșune. Era „căpșunarilor” români din Spania și Italia, pe cale să apună

06 Feb, 23:33 • Stefan Simion
Bani de la stat pentru românii care aleg să cultive căpșune pe pământ românesc în loc să plece masiv în Spania și Italia pentru a culege căpșunele străinilor. Un proiect de lege aflat în Parlament îşi propune să aducă subvenţii importante pentru cultivatorii de căpșune.
Bani de la stat pentru cultivatorii de căpșune. Era căpșunarilor români din Spania și Italia, pe cale să apună

Bani de la stat pentru românii care vor cultiva în propria ogradă căpșune. Pentru a avea producţie autohtonă, UDMR a elaborat o nouă schemă de ajutor de stat pentru cultivatorii de căpșune într-un proiect de lege, care propune acordarea sprijinului prioritar celor care lucrează în acest sector.

Bani de la stat pentru cultivatorii de căpșune

Ajutorul de la stat ar urma să fie în valoare de 10.000 de lei/ha și va fi acordat timp de trei ani. Inițiatorii proiectului susțin că fermierii au fost puternic afectați atât de schimbările meteorologice, cât și de războiul din Ucraina.

În ultimii ani, România a importat căpșune în special din Grecia, Turcia și Bulgaria. Astfel, unul dintre scopurile proiectului de lege este de a reduce aceste importuri și de a stimula cultivarea autohtonă de căpșune.
Citeste si A fost deschis primul automat de cartofi din România. Un fermier l-a montat lângă casă
În economia locală şi în comunităţile rurale cultivarea căpşunelor are o importanţă semnificativă, întrucât generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltarea rurală. Susţinerea agricultorilor de căpşune prin intermediul unei scheme de ajutor de stat poate ajuta la menţinerea acestui sector vital şi la asigurarea stabilităţii economico-sociale la nivel naţional.
De asemenea, ajutorul ar putea contribui la asigurarea unei producţii alimentare sustenabile şi echilibrate, precum şi la consolidarea siguranţei alimentare. În anul 2021 la nivelul întregii ţării, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, s-au înfiinţat căpşune pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha. Astfel, prin prezentul proiect se propune instituirea unui ajutor de stat producătorilor de căpşune.
Se doreşte ca persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care simt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, care să nu depăşească suma de 100.000 lei.
Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe, şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs”, se precizează în expunerea de motive care însoțește proiectul, potrivit România TV
ajutor de la stat

Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții ajutorului de la stat

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat pentru producţia de căpşune, producătorii de căpşune trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

Citeste si Guvernul instituie „Creditul Fermierului”, după protestele agricultorilor: 280.000 de euro plafon maxim, timp de 5 ani

a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta lege;

b) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu căpşune, în anul 2023;

c) să prezinte un certificat de atestare fiscală, nu mai veche de 30 de zile, din care să reiasă lipsa datoriilor la bugetul de stat;

d) să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu căpşune de cel puţin 0,3 ha inclusiv, iar suprafaţa destinată cultivării în spaţii protejate să fie de cel puţin 500 mp inclusiv;

e) să obţină o producţie de minimum 5.000 kg/ha de pe suprafaţa prevăzută la lit. d), din care să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la
această dată.

Art. 6. – Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.

Art. 7. – Ajutorul de stat instituit prin prezenta Schemă se acordă pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

Art. 8. – Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.

Art. 9. – Fondurile necesare schemei instituită prin prezenta lege se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult