- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Câți bani câștigă colindătorii în perioada sărbătorilor de iarnă. Unde se mai respectă acest obicei

24 Dec, 09:11 • Cornel Ghimeșan
Colindătorii moderni s-au schimbat considerabil față de cum erau acum mai mulți ani. Nu mai învață colinde, exersează și apoi merg din casă în casă, ci se folosesc de boxe.
Câți bani câștigă colindătorii în perioada sărbătorilor de iarnă. Unde se mai respectă acest obicei

Colindătorii moderni merg la colindat cu boxele, pun colinde, fac gălăgie, pe mulți oameni îi deranjează și de multe ori se aleg și cu amenzi pentru tulburarea liniștii publice.

„Nu este normal, dacă vrei să colinzi, colinzi cu gura nu cu boxa. E gălăgios, e…E foarte urât şi sunt foarte gălăgioşi, fac multă gălăgie”, a spus un român deranjat.

Citește și 64% dintre români aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Cei mai mulți vor pregăti preparate tradiționale și își vor face cumpărăturile online

„E anormal pentru că vreau colindele care erau odată, să vină colindătorii la uşă, la tine sau pe stradă. La nivel auditiv este foarte zgomotos”, a spus un altul, potrivit observator.

Anul acesta, în Sectorul 6 al Capitalei românii au sărbători liniștite fiindcă Poliția a anunțat că vor fi aplicate amenzi usturătoare, care pot ajunge până la 1.500 de lei. Cei care produc prea mult zgonot sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Dacă se întâmplă în timpul orelor de somn, adică între 13 și 14, precum și în intervalul 22-8 dimineața, sancțiunile pot ajunge până la 1.500 de lei.

Cât câștigă colindătorii

Mai sunt și câțiva colindători așa cum erau odată, care își folosesc vocea pentru a-i impresiona pe cei pe care îi colindă. „Eu normal incep de pe 20 până pe 31, dar cum am văzut că cei din Moldova vin mai devreme, ce am spus, hai să încep şi eu”, a mărturisit un colindător.

El spune că oamenii sunt foarte prietenoși și chiar îi invită în casă. „”Eu normal incep de pe 20 până pe 31, dar cum am văzut că cei din Moldova vin mai devreme, ce am spus, hai să încep şi eu”.

Întrebat care a fost cel mai profitabil an și cât a câștigat, colindătorul a spus că în 2015 a strâns nu mai puțin de „67 de milioane”.

Citește și Adio colindători zgomotoși în Sectorul 6! Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea

De unde provine obiceiul colindatului de Crăciun

Colindatul e unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de săbători și de obicei se practică în toată perioada dinainte de Crăciun, în mod special în Ajun, pe 24 decembrie. E un obicei întâlnit în mare parte în Transilvania, care s-a extins și în alte regiuni precum Muntenia, Dobrogea, Oltenia sau Banat.

Colindatul e o formă de marcare a sărbătorii creștine. În Transilvania, repertoriul colindătorilor cuprinde 30-40 de piese și trebuie să conțină colinde dedicate glorificării nașterii Mântuitorului și omului.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult