- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Localitatea din Europa în care cetățenii au votat pentru interzicerea smartphone-urilor pe stradă. 146 de cetățeni au fost de acord. ”Trebuie să îi ajutăm”

05 Feb, 13:34 • Cornel Ghimeșan
Localitatea din Europa în care cetățenii au votat pentru interzicerea smartphone-urilor pe stradă. Cetățenii dintr-o localitate din Europa au fost chemați la urne pentru a decide dacă vor restricționa sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă, iar primarul consideră că este o problemă de sănătate publică și dorește să ajute în special părinții să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor.
Localitatea din Europa în care cetățenii au votat pentru interzicerea smartphone-urilor pe stradă. 146 de cetățeni au fost de acord. ”Trebuie să îi ajutăm”

Localitatea din Europa în care cetățenii au votat pentru interzicerea smartphone-urilor pe stradă. Locuitorii din Seine-Port, Franţa au votat prin referendum o prevedere locală care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile publice, relatează Ouest-France

Citește și Alimentul pe care românii îl vând cu 600 de lei kilogramul. Franța și Austria sunt cei mai mari clienți

Primarul consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică şi doreşte să ajute în special părinţii să limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor, așa că municipalitatea a propus un referendum unde locuitorii s-au exprimat pentru interzicerea folositii smartphon-urilor în spații publice.

Cei 2000 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum şi vizitatorii lor, vor trebui să-și limiteze de acum înainte utilizarea telefoanelor mobile pe stradă.

Câte voturi au fost pro

Decizia împotriva utilizării smartphone-ului pe stradă este o premieră. Alegătorii au fost chemaţi la urne sâmbătă pentru a decide dacă vor restricţiona sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă.

Tabăra pro-restricţie a câştigat cu 54% din voturile exprimate. Suspansul a durat până la final.

Carta municipală pentru folosirea corectă a smartphone-urilor în Seine-Port (Seine-et-Marne) a fost votată sâmbătă de 146 de cetățeni cu „da”, iar împotrivă au fost 126.

O victorie la limită în această localitate cu 2000 de suflete, care a mobilizat așadar 272 de alegători, adică puțin mai puțin de 20% de participare.

Autorităţile din domeniul sănătăţii atrag atenţia în mod regulat asupra efectelor nocive ale timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor, în special pentru copiii mici, dar nicio autoritate locală nu a făcut încă pasul de a adopta o astfel de măsură.

Carta are doar rol de stimulent şi nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.

Vincent Paul-Petit, primarul din Seine-Port, a declarat pentru Le Parisien că nu intenţionează să ia măsuri represive.

„Oamenii au impresia că ne amestecăm în viaţa lor. Eu nu vreau asta! Dar există o problemă de sănătate publică.  Trebuie să îi ajutăm”, a declarat primarul din Seine-Port, potrivit LeParisien.

Carta municipală îi invită pe părinţi să interzică ecranele dimineaţa, la masă, seara înainte de culcare şi în dormitor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu fie expuşi la ecrane copiii cu vârsta sub 2 ani, iar între 2 şi 5 ani timpul de expunere la ecrane ar trebui să fie limitat la o oră pe zi, subliniază cercetătorii.

Citește și Cele mai primitoare orașe din Europa în 2024. Locurile care au fermecat turiștii

În Franţa, limita de vârstă fără ecrane tinde să fie stabilită la 3 ani, la iniţiativa Autorităţii de Reglementare a Comunicării Audiovizuale şi Numerice.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult