- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii rămân fani Volkswagen, mai ales second-hand! Mașinile diesel și mai vechi de 2010 sunt cele mai cumparate la mâna a doua

27 Sep, 14:46 • Gabriela Andreescu
Marca Volkswagen conduce în topul preferinţelor românilor care preferă achiziţia de maşini second-hand, conform unei analize de specialitate
Românii rămân fani Volkswagen, mai ales second-hand! Mașinile diesel și mai vechi de 2010 sunt cele mai cumparate la mâna a doua

Mogo România

, companie specializată în acordarea de finanţare pentru achiziţia de autoturisme second-hand, a realizat un studiu comparativ între cinci ţări din spaţiul ECE pe portofoliul propriu de finanţări acordate persoanelor fizice în perioada 2019-2022, privind preferinţele europenilor în materie de maşini la mâna a doua.

Conform studiului, majoritatea clienţilor se orientează spre maşini cu vârsta între 10 şi 15 ani, iar România înregistrează cel mai mare procent în acest sens, de 70%, faţă de celelalte ţări, cu procente între 50-65%.

Producătorii germani conduc topul preferințelor celor interesați să achiziționeze mașini la mâna a doua

Studiul a analizat preferinţele consumatorilor din cinci ţări din Europa Centrală şi de Est unde brandul are o prezenţă locală, respectiv România, Moldova, Letonia, Lituania şi Estonia. Criteriile cheie analizate au fost vechimea maşinii, mărcile preferate, tipul de combustibil utilizat şi transmisia automobilului. Conform datelor extrase, clienţii se orientează către producători germani, BMW, Volkswagen şi Audi fiind mărcile cele mai achiziţionate.

Poate te interesează și: Autovit.ro: 2022 va fi un nou an record pentru mașinile electrice

Dacă în România şi în Moldova clasamentul este condus de Volkswagen, cu peste 24%, respectiv 10%, din totalul vânzărilor, clienţii din Lituania şi Estonia preferă marca BMW, cu procente de peste 14% din totalul vânzărilor. În Lituania, din ce în ce mai mulţi clienţi se îndreaptă către Audi, care, din 2019, are un procent în creştere, de la 19,20% în 2019, la 24,90% anul acesta.

Românii conduc topul achizițiilor de mașini cu o vechime între 10-15 ani, pe bază de motorină

“Unul dintre principalele criterii pentru achiziţia unui automobil îl reprezintă consumul de combustibil. Cei mai mulţi îşi doresc o maşină care să consume cât mai puţin, de aceea se îndreaptă cel mai adesea către maşinile diesel. În ceea ce priveşte piaţa locală, România se află pe locul al doilea în topul vânzărilor de maşini pe bază de motorină, cu 80,5%”, a declarat Ionuţ Badiu, director general al Mogo România.

Românii preferă să cumpere mașini la mâna a doua, conform unei analize
Românii preferă să cumpere mașini la mâna a doua, conform unei analize

Cel mai mare procent al vânzărilor de autoturisme pe bază de motorină s-a înregistrat anul acesta în Lituania, 84,2%. La polul opus, cele mai puţine vânzări de maşini pe bază de motorină au fost în Letonia, 43,4%. În această ţară, de altfel, s-a înregistrat şi cea mai mare creştere în numărul vânzărilor de maşini electrice, de 13%. Pe lângă Letonia se alătură şi Lituania şi România, cu creşteri relativ mici, de până la 1,90% din totalul vânzărilor, din 2019 până în 2022.

Citește și: Anvelope de iarnă 2022. Au revenit ninsorile în România. Când trebuie să schimbe șoferii anvelopele, pentru a nu lua amendă

Chiar dacă durata medie de viaţă a unei mașini este de aproximativ 11 ani, cei mai mulţi români se orientează către autoturismele cu o vechime între 10 şi 15 ani, care dețin o pondere de 70% din totalul vânzărilor. În România, Moldova şi Lituania, majoritatea clienţilor cumpără maşini cu vârsta de 13 ani, în timp ce în Estonia preferate sunt cele de 12 ani.

În ceea ce priveşte transmisia, majoritatea cumpărătorilor încă preferă autovehiculele manuale. Însă numărul celor care se orientează spre transmisie automată este în creştere. În Letonia, spre exemplu, ponderea celor care achiziţionează autoturisme automate a crescut de la 38,5% în 2019 la 77% în 2022.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult