- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pâinea cu gust de carne a fost inventată la Galați. „Friptura nu se vede, dar se simte”

21 Apr, 12:17 • Adrian Popovici
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați a primit recent un brevet de invenție din partea Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) pentru o inovație remarcabilă: pâinea proteică cu gust și proprietăți de carne. Această realizare a fost rezultatul muncii intense a unui colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.
Pâinea cu gust de carne a fost inventată la Galați. „Friptura nu se vede, dar se simte”

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat recent Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi un brevet de invenţie pentru o realizare deosebită în domeniul alimentației – o pâine proteică cu gust și proprietăți de carne. Această inovație vine să revoluționeze industria alimentară și să ofere o soluție viabilă în lupta împotriva sărăciei alimentare, transmite Wall Street Journal.

Proiectul a fost coordonat de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, condus de profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc. Aceștia au pornit de la premisa că pâinea obișnuită este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au dezvoltat o metodă ingenioasă de a compensa acest deficit.

Conform informațiilor publicate de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, pâinea proteică obținută conține un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește), fără a afecta gustul sau mirosul specific al pâinii. Această metodă nu numai că optimizează conținutul de aminoacizi esențiali, dar aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura un conținut nutrițional echilibrat.

Te-ar putea interesa și: Descoperire istorică! Găini modificate genetic, imune la gripa aviară

Beneficiile pe care le aduce pâinea?

Profesorul Petru Alexe a subliniat importanța acestei inovații în combaterea sărăciei alimentare, sugerând că pâinea echilibrată nutrițional ar putea deveni o opțiune accesibilă pentru populația defavorizată, care este adesea mare consumatoare de pâine. El a insistat asupra necesității unor politici guvernamentale sau locale pentru a asigura accesul la această inovație pentru toți consumatorii, cu o atenție specială acordată celor cu venituri mici prin prețuri subvenționate.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe

Această pâine inovatoare aduce un nou nivel de sănătate și nutriție în viața consumatorilor, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de avantajele proteinei, într-un mod accesibil și delicios. Prin astfel de inovații, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați demonstrează încă o dată angajamentul său față de cercetare și inovație pentru binele comunității și al societății în ansamblu.

Citește și: Două românce din Galați au făcut o descoperire incredibilă! Invenția lor ar putea fi folosită în viitor pentru construirea avioanelor şi maşinilor

Tags: