Produsele la preț redus ne pot aduce probleme de sănătate. Statisticile arată că România aruncă peste 5 milioane de tone de mâncare anual, clasându-se pe locul 9 în topul mondial al risipei alimentare. Totuși, deși există măsuri, legi și amenzi care reglementează acest domeniu, în supermarket se continuă practica pachetelor promoționale cu un mare grad de pericol.
Citește și: Ce înseamnă, de fapt, simbolul E de pe alimente. Foarte puțini știu ce reprezintă!
„Legislația ar trebui coroborată și în zona aceasta de marketing, unde acele produse 3 la preț de 2, care în continuare fac deliciul ofertelor care se regăsesc în hipermarket-uri și supermarket-uri, nu sunt din aceleași loturi de fabricație. Adică produsele au termene de valabilitate diferite.
Și atunci ne bucurăm că am cumpărat ceva la ofertă, dar s-ar putea să expire destul de repede și să nu putem consuma produsul respectiv, ceea ce este o problemă.
În momentul în care discutăm despre produse cu perisabilitate mai ridicată, ofertele care sunt puse la dispoziție ne pot îndemna să cumpărăm astfel de produse dar care, neputându-le consuma, să ne trezim că doar le aruncăm la gunoi sau nu mai sunt conforme pentru consum și ne și îmbolnăvim. Din această perspectivă, legiuitorul ar trebui să mai lucreze”, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, pentru Fanatik.ro.
Una dintre capcane este că produsele cumpărate la ofertă 2+1 sau alte tipuri, pot expira mult mai repede decât celelalte din pachet și românii să nu realizeze asta. De aceea, este bine să se verifice eticheta și neapărat termenul de valabulitate.
„Trebuie să citim eticheta, să ne uităm la termenul de valabilitate. Iar termenul de valabilitate trebuie să fie coroborat cu modul de depozitare. Că degeaba cumpărăm un produs care este în termen de valabilitate, dar nepăstrându-l la temperatura sau în condițiile indicate de producător, s-ar putea ca produsul să fie în termen, dar să nu mi fie optim pentru consum, de la ouă, brânză, tot felul de produse care sunt alterabile, carne proaspătă.
Este foarte important. Acest tip de oferte, 3 la preț de 2 sau genul acesta, să ne uităm neapărat pe etichete. Măcar toate produsele care se regăsesc în pachetul de ofertare să aibă același termen de valabilitate, fiindcă altfel s-ar putea ca mai mult să ne furăm singuri căciula.
Trebuie să înțelegem ce cumpărăm, ca nu cumva produsul pe care îl cumpărăm să nu fie într-un sistem de alertă de produs neconform, de alertă europeană cu periculozitate mare pentru consum”, a mai explicat Sorin Mierlea.