- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, a intrat în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie

20 Nov, 13:28 • Gabriela Andreescu
Un comitet al conferinţei Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie (CITES) a aprobat propunerile formulate de Panama, şi susţinute de aproximativ 15 state membre şi de Uniunea Europeană, de a proteja două specii de rechini a căror existenţă este ameninţată de pescuitul excesiv pentru prelevarea înotătoarelor lor.
Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, a intrat în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie

Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, se află în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie, care a aprobat joi, în Panama, o rezoluţie preliminară pentru a consolida protecţia rechinilor Requiem şi a rechinilor-ciocan, informează AFP, citat de Agerpres.

În timpul dezbaterii de aproape trei ore privind soarta rechinilor Requiem (Carcharhinidae), Japonia şi Peru au propus excluderea anumitor specii de la măsurile de protecţie, ceea ce a fost respins în cadrul unui vot secret, cu 88 de voturi pentru protejarea acestor rechini, 29 împotrivă şi 17 abţineri.

Mai mulţi delegaţi au aplaudat decizia, ceea ce a determinat un apel la ordine din partea preşedintelui comisiei, britanicul Vincent Fleming, în timp ce delegaţii din Uniunea Europeană şi Statele Unite au regretat recursul la un vot secret pentru protecţia rechinului Requiem.

„Transparenţa este fundamentală”, a subliniat delegatul UE.

Pe de altă parte, dezbaterea privind rezoluţia de consolidare a protecţiei rechinilor-ciocan (Sphynidae) a durat doar câteva minute înainte de a fi aprobată prin consens.

Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, se află în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie
Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, se află în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie

Ambele propuneri de rezoluţie au drept scop reducerea comerţului profitabil cu aripioare de rechin, a cărui valoare este estimată la aproximativ jumătate de miliard de dolari pe an.

Preţul aripioarelor de rechin poate ajunge la 1.000 de dolari pe kilogram pe pieţe, în special la Hong Kong, iar rechinii-ciocan şi rechinii Requiem asigură jumătate din vânzări.

„Decizia de astăzi este poate cea mai importantă luată vreodată pentru protecţia rechinilor”, a declarat Luke Warwick, director pentru protecţia rechinilor la ONG-ul Wildlife Conservation Society

Dacă rezoluţiile vor fi aprobate în plen de către conferinţa care se va încheia la 25 noiembrie, „comerţul (cu înotătoarele acestor două specii de rechini) va fi posibil doar dacă acesta este sustenabil”, a explicat el pentru AFP.

Prin urmare, guvernele ar trebui „să pună în aplicare şi să respecte măsuri eficiente în toate zonele de pescuit, menite să oprească pescuitul excesiv şi să restabilească populaţiile supraexploatate”, se arată într-o scrisoare deschisă la care au subscris ONG-uri precum MarViva, Shark Project, Shark Defenders şi SOA Peru.

Citește și: Lukaşenko ironizează McDonald’s, după ce lanţul de fast food a anunțat că pleacă din Belarus: „Şi noi ştim să tăiem pâinea în două şi să punem înăuntru o bucată de carne, cartofi prăjiţi şi salată”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult