- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur în sistemul privat din România. Cum vor plăti CASS activităţile independente

08 Sep, 11:28 • Cornel Ghimeșan
Schimbare la plata CASS! Ministerul de Finanțe pregăteşte noi măsuri fiscale, care vor intra în OUG-ul care urmează să fie lansat în transparență de către Guvern. O schimbare majoră vine la modul în care se va plăti CASS, în special pentru activităţile independente. Practic, persoanele care obțin astfel de venituri vor plăti mai mult la stat.
Cutremur în sistemul privat din România. Cum vor plăti CASS activităţile independente

Cum vor plăti CASS activităţile independente. Pentru activitățile independente se va schimba sistemul și de va trece de la contribuții plătite pe schema 6-12-24 de salarii minime la schema 6-60 salarii minime. Sistemul de plafoane de 6-60 salarii minime la sănătate, interval în care va fi plătită contribuția la venitul obținut, este ultima modificare decisă de guvernanți. Sub 6 salarii nu va fi plătită contribuție la sănătate, iar pentru venituri care depășesc 60 de salarii minime, contribuția va rămâne limitată la cele 60 de salarii, informează Profit.ro.

Cum vor plăti CASS activităţile independente

Astfel, pentru veniturile obținute, de exemplu, din drepturi de autor sau proprietate intelectuală, se vor datora contribuții la venitul ales de contribuabil, dar nu mai mic de 12 salarii minime, pentru venituri între 12 și 24 de salarii, nu mai puțin de 24 de salarii pentru venituri între 24 și 36 de salarii și nu mai puțin de 36 de salarii pentru veniturile ce depășesc acest nivel. La fel ca sistemul de 6-60 de salarii la sănătate pentru activități independente, noul prag de 36 de salarii la pensie (CAS) înseamnă că persoanele care obțin astfel de venituri vor plăti mai mult la stat.

Citeşte şi: Angajații din România rămân fără voucherele de vacanță. Când vor pierde românii banii de concediu

În schimb, s-a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat, în timp ce impozitarea pentru câștigurile din piața de capital rămâne la nivelul actual, de 1% și 3%, fără să fie reduse sau majorate aceste cote. De asemenea, s-a renunțat la modificarea unui impozit pe tranzacțiile imobiliare.

În acest moment, Ministerul de Finanţe lucrează încă la proiectul de ordonanță cu măsuri fiscale, care va fi prezentat în scurt timp, astfel că, deși schimbări sunt încă posibile și chiar au loc, spațiul pentru modificări devine tot mai redus.

Citeşte şi: Medicii nu mai fac față cheltuielilor și epuizării. „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023”

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o achită lună de lună către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din România. Scopul este acela de finanțare a sistemului de sănătate și de asigurare a accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii țării. În prezent, nivelul contribuției CASS în țara noastră este de 10% din baza lunară de calcul a contribuției pentru angajator și tot de 10% din salariul brut al angajatului. Această bază de calcul lunară este stabilită de Guvernul României și este actualizată periodic, fiind determinată ca o valoare procentuală din salariul de baza al angajatului.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult