- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

APIA taie subvenţiile pentru terenurile nelucrate. Se pot pierde 5000 de euro!

06 Jul, 11:25 • Dobran Viorel
Fermierii nu vor mai încasa bani pentru terenuri declarate la APIA și rămase nelucrate. Din campania 2023 a fost introdus un nou tip de control prin care funcționarii efectiv văd în teren ce culturi au fermierii dar și dacă suprafața a fost lăsată în totalitate pârloagă sau este lucrată, așa cum cer regulile pentru subvenții.
APIA taie subvenţiile pentru terenurile nelucrate. Se pot pierde 5000 de euro!

Fermierii au sesizat de multe ori că unele suprafețe agricole nu sunt lucrate deși sunt înscrise pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel agricultorii respectivi care foloseau terenurile mai mult pentru subvenții, încasau banii pe nedrept dacă aveau norocul să nu pice la control. Din acest an însă APIA a introdus un nou tip de verificare așa-numitul control prin monitorizare, care urmărește în permanență ce cultivă fermierii și dacă terenul este efectiv lucrat, pentru toate cererile depuse pentru subvenții, așa cum a declarat directoul general al APIA, Adrian Pintea.

Adrian Pintea, APIA: Controlul prin monitorizare vizează toți fermierii care au depus cererea de plată

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, miercuri – 5 iulie la TVR Info, că fermierii intră pentru campania 2023 la un nou tip de control, cel prin monitorizare. Dacă în cazul verificărilor prin teledetecție și cele în teren APIA extrage un eșantion de control, în cazul celui prin monitorizare sunt vizați toți fermierii care au depus cererea de plată.

Reguli noi pentru accesarea subvenţiilor APIA. Ce trebuie să ştie fermierii. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial

APIA face controale

”Controlul prin monitorizare a început încă de la depunerea cererii iar pentru acest tip de verificări se monitorizează culturile care au fost înființate și dacă terenul este lucrat. Efectiv pe înțelesul tuturor, spre exemplu fermierul dacă vrea să declare într-o anumită zonă și spune că vreau să pună pe suprafața respectivă porumb, automat sistemul vede având imagini foarte proaspete și aproape în timp real că se confirmă cultura.  Vedem că acolo nu este o cultură de porumb, că este pus, nu știu altceva grâu sau că nu este lucrat terenul. Acest nou control nu este neapărat venit ca să prindem hoții, ci mai degrabă se dorește evitarea unor penalizări în sensul în care dacă din momentul depunerii cererii aceste cereri sunt depuse corect se evită erorile și se evită suprapunerile, supradeclarările.  Dar tocmai pentru că și dacă ai vrea să fi rău intenționat să faci lucrul acesta, să încerci să declari altceva nu poți să-l faci încă de la început. Și atunci acesta este scopul acestui control de monitorizare și aceasta este pe teritoriul întregii țări”, a explicat Adrian Pintea.

Adrian Pintea: În loc de două controale vor fi trei controale pentru subvenții 

Șeful APIA a explicat că depunerea cererii de plată s-a încheiat iar funcționarii agenției efectuează în prezent verificările administrative pentru cereri. Urmează de asemenea să fie extras și eșantionul de control, atât pentru verificările în teren cât și cele pentru teledetecție.

”Categoric perioada cu publicul s-a încheiat, dar vine o perioadă grea pentru salariații agenției. De ce? Este perioada în care s-au închis, toate cererile, s-au primit.  Urmează perioada controalelor administrative, în care se verifică toate documentele, tot ceea ce a fost depus, pe urmă se extrage un eșantion de control pentru toți fermierii. Nu există fermieri care să fie exclus din acest eșantion de control. Vor fi anul acesta tot ca o noutate, în loc de două controale vor fi trei controale, și anume este controlul clasic unde fermierii vor fi verificați de către serviciile de specialitate din cadrul centrelor județene ale APIA, unde se verifică pe bază de GPS-ului toate suprafețele care au fost declarate și categoric extrase din eșantionul de control. De asemenea, sunt controalele prin teledetecție, unde primim imagini de la Comisia Europeană în care se verifică pe spectru de culoare, deci verificăm culturile care au fost declarate, dacă corespund cu realitatea și de asemenea, începând cu anul 2023 s-a introdus un nou tip de control și anume așa-numitul control de monitorizare”, a mai adus precizări Adrian Pintea.

APIA primeşte cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrului II 2023

APIA a început plățile pentru fermierii care cultivă cereale!
APIA a început plățile pentru fermierii care cultivă cereale!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că se depun cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie – 30 iunie 2023, până la data de 31 iulie 2023 inclusiv.

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2023 inclusiv, se depun Cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie – 30 iunie 2023 (trimestrul II al anului 2023)”, anunţă APIA.

APIA a început plăţile pentru fermierii care cultivă cereale, se dau ajutoare de 20 de milioane de euro!

Cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrele APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia. Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însuşite prin semnătura şi vor purta sintagma “conform cu originalul”.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,529 lei/litru.

APIA le plăteşte peste 1,34 milioane lei crescătorilor de animale

Subventii APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2023. Suma autorizată la plată este în valoare de 1,34 milioane lei.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2023”, anunţă APIA.

Suma autorizată la plată este în valoare de 1.346.686,59 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Urmărește Daily Business pe Google News